IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест компании са проявили интерес за участие в IGB

Крайният срок на пазарния тест за интерконектора отново беше удължен - до 8 април

07:51 | 02.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Шест компании са проявили интерес за участие в IGB

Шест компании са проявили интерес за участие за свободния капацитет на новата газова връзка между България и Гърция - IGB, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от в. "Катимерини".

Това са гръцката DEPA, "Булгаргаз", италианската Edison, Socar от Азербайджан, Gastrade, част от гръцката Kopelouzos Group и американската Nobel. Азербайджанската компания участва в проекта за развитие на находището Шах Дениз II в Каспийско море, откъдето ще бъде добиван газа за TANAP и TAP. Американската Nobel пък се свързва с идеята за нов терминал за втечнен газ край Александруполис.

Проектът за новият интерконектор е съвместен - между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и гръцко-италианския холдинг между DEPA и Poseidon. Окончателното инвестиционно решение за него беше взето в началото на декември 2015 година.

Месец след това проектната компания - ICGB, започна пазарен тест, с който прикани заинтересовани компании да подадат необвързващи оферти за свободните капацитети на връзката. Наложи се обаче крайният срок да бъде удължен, защото първоначално нямаше заявки.

На страницата на ICGB е записано ново удължаване на срока - до 8 април, което е свързано с провеждането на необходимите консултации между Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и гръцкия енергиен регулатор. Крайният срок, определен от компанията по-рано, беше 31 март.

И IGB, и терминалът за втечнен газ край Александруполис са определени от ЕК като приоритетни за общността проекти. Те могат да получат финансиране по плана за съживяване на европейската икономика на Комисията Юнкер.

Съществуването на терминала обаче е тясно обвързано с реализацията на IGB. Според "Катимерини" това обяснява желанието и на Gastrade да участва с оферта за капацитета - компанията е едни от основните акционери в бъдещия терминал за втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още