IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски шистов газ може да си пробие път на Балканите през Гърция

Cheniere Energy проявява интерес към проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис

11:42 | 17.12.15 г. 29
Американски шистов газ може да си пробие път на Балканите през Гърция

Американската компания Cheniere Energy търси сътрудничество с държавната газова компания на Гърция DEPA за навлизане на газовия пазар на Балканите, пише гръцкото издание „Катимерини“.

Сред перспективните пазари за компанията са страните от региона и Украйна, посочва още изданието.

От месеци в гръцките медии се коментират спекулации относно интереса на САЩ за изграждането на газовата връзка между България и Гърция – IGB. Окончателното инвестиционно решение за нея беше подписано в София на 10 декември. Подкрепа за проекта изказа държавният секретар на САЩ Джон Кери още в началото на октомври по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Ню Йорк.

Според коментарите по IGB ще може да бъде пренасян американски втечнен природен газ, който ще бъде разтоварван на терминала в Александруполис. Проектът също е определен като важен за развитието на енергийния пазар в Европейския съюз (ЕС), т.е. е от общностно значение.

С интереса, проявен от Cheniere, Александруполис има потенциал да се превърне в газов хъб за региона. Осъществяването на този план обаче зависи основно от реализацията на българо-гръцкия интерконектор, както и от намирането на купувачи за суровината.

Основната суровина, която може да бъде реализирана през терминала, е евтиният шистов газ от САЩ. Плановете за експанзия обаче засега са трудно осъществими, тъй като евтиният конвенционален петрол на пазара свива инвестициите в проектите за разработване на полетата от шистов газ.

От друга страна и в САЩ все още няма изградена инфраструктура за втечняване и износ на газ към останалите части от света.

Едно от малкото изключения обаче е именно Cheniere Energy, която оперира един терминал за втечнен газ в Луизиана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Абе,оФФФце,не разбрахте ли,че такова животно,като "американски шистов газ" няма и че това е катарски газ,възкръснал като "американски",след провала на кампанията по свалянето на Асад от власт и прекъсването на всякакви газопроводи за ЕС,през териториятаСирия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
""""""""Газът е стока. Също както и нефта. Това че Путин се опита да ги превърне в оръжие, си е негов проблем(или глупост). Духнаха му под опашката. А Вие какво ще пишете и какви линкове ще давате, няма никалво значение. "Великанчето" си лае, керванът си върви"""""""" С тая огромна разлика. че за тая стока, американците дават хартийки, и ако изобщо те решат нещо, никога, ама никога няма да е тяхна газ за наши, па макар и в зеленоо хартийки! Няма далавера! Може хъбът да е американски, а газта пак руска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
И как си спомняш че са ходили?От телевизията?Вече излязоха толкова самопризнания на участници в манипулацията!Последно на режисьора, оставил запис за това, но пожелал да се обяви след 15 години след смъртта му. А той почина преди 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Ама те няма да се бият за по-ниска цена, те определят играта!Нали си имат собствена администрация в България, България няма правителство, Щом като и новият американски посланик започна с нарежданията на наша територия и "нашите" техни политици мълчат, кой ще пита изобщо за цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 4
stefan333
преди 8 години
вече имаме опит с Американските централи който Костов продаде на америка и заради който сега плащаме най скъпият в европа ток. Сега *** ще ни обвърже с още един 100 годишен договор за покупка на втечнен американски газ а той пожарникаря ще получи имение в МАЯМИ като комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 1
panther
преди 8 години
Хубавото нещо е, че ЛНГ Терминала в Александрополис го правят гърци, а гръцките политици може и да крадат, ама страната и народа си не продават (както едни други :)).Така че терминала ще приема газ по най-ниската цена. По-скоро Катарски газ. Пък ако САЩ са толкоз напред с шистовите технологии и могат да бият руснаците и арабите като цена - да заповядат и те. Само че без 25 годишни договори с гарантирани цени като тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
Та нали точно за това бяхме като страна " ощастливени" с посещението на сенатор Дж. Макейн в София! Целият проблем е да се изместят руските доставки на относително стабилен и по евтин тръбен газ с втечнен от САЩ и то с посредничеството на Гърция , или Хърватска и Сърбия! Да ни е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
The Senator
преди 8 години
Колега, забравил си да споменеш още и търсене. Ама платежоспособно. Да не стане, както малките деца : "-Искам едно Нещо"."-Какво нещо искаш?""-Ами, едно Нещо.""-Ами кой ще плаща?""-'бал съм му мамата, да плаща, който ще. На мен ми дай Нещото."За печалбите на доставчика, трябва да се погрижи той самият със съответната за целта политика. Само да не си изгони публиката "Началството", като научи за какво и как се е договаряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Е как какво ще стане? Нали казах - питай литовците. Те са го решили тоя проблем. Въвели са квоти на закупуване на газа. От Газпром максимум толкоз, от втечнения останалото. Познай кой плаща. Независимостта е скъпо удоволствие :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Стоката, за да се продаде, трябва:1.Да се произведе2.Да се достави3.Да се разпредели /понеже, доставките са на едро/4.Да се платиВ момента, не са завършени условията за т.2 и т.3. към момента на готовност,ако лошият Газпром свали от цената /малко но, под тази на доставчика, дето е помпил, втечнявал, транспортирал, разтоварвал, регазифицирал и т.н./ ......ТОГАВА, как во ще стане? "Демократичен газ"? - Да бе, да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още