IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка на България и Гърция – тема в разговорите между Ципрас и Кери

Проекти като TAP и IGB могат да превърнат южната ни съседка в енергиен център в региона, смята американският държавен секретар

11:10 | 01.10.15 г. 1
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) и Джон Кери обсъдиха широк кръг от проблеми. Снимка: <em>Официален Facebook-профил на гръцкия премиер</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) и Джон Кери обсъдиха широк кръг от проблеми. Снимка: Официален Facebook-профил на гръцкия премиер

Газовата връзка между България и Гърция влезе в дневния ред на разговорите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщава гръцкото издание Newpost.

Енергетиката като цяло е била сред основните теми, които са дискутирали двамата. Джон Кери е посочил стратегическото значение на IGB – връзката между Комотини и Стара Загора, както и на газопровода TAP като цяло, по който ще потече газът от Каспийско море към Европа.

С реализацията на подобни проекти Атина има шанс да се превърне в енергиен хъб за региона, е подчертал още американският държавен секретар.

Ципрас и Кери са дискутирали още и бежанската вълна в Европа, кризата в Сирия и Украйна, Кипърския проблем, както и преструктурирането на гръцкия дълг – теми, които Алексис Ципрас поставя на всичките си срещи в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Газопроводът IGB е една от реалните възможности за истинска диверсификация на газовите доставки за България – както по отношение на трасето, така и на източника. Заради политическата криза в южната ни съседка обаче подписването на окончателно инвестиционно решение по проекта се забави.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова увери, че работата по газовата връзка ще бъде възстановена и до края на октомври очаква да бъде подписано споразумението за изграждането й. В същото време обаче се оказа, че все още вървят преговори за намиране на финансиране за реализацията на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
power grid
преди 8 години
Е това е Запада празни приказки до безкрай и разтегани на локуми.Путин днес решава и след два часа бомбардира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още