IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Забавянето на споразумението за газовата връзка с Гърция не е фатално

Липсва напредък по проекта, а планираният капацитет е недостатъчен, смята депутатът от БСП Таско Ерменков

17:03 | 16.07.15 г. 1
Добрев: Забавянето на споразумението за газовата връзка с Гърция не е фатално

Подписването на новата газова връзка с Гърция се бави, призна депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев пред журналисти. Според него обаче това не е фатално, защото плановете предвиждат първите количества газ по интерконектора „Комотини – Стара Загора” (IGB) да бъдат транспортирани едва през 2019 г.

Припомняме, че на няколко пъти вече беше отложена официалната церемония по подписване на инвестиционното намерение за новия газопровод. По него страната ни ще има достъп до газ, идващ от Каспийско море по газопроводите TANAP и TAP. На фона и на приключилите позитивно преговори с Иран относно ядрената му програма, връзката остава с водещо значение за диверсифициране на доставките от природен газ.

Според депутата от БСП Лява България Таско Ерменков обаче въпреки всички заявления, че новият интерконектор с Гърция е по-важен дори и от „всички потоци”, които трябваше да минават през територията на страната, напредък по проекта липсва. „Избраха само нова проектна компания”, каза той.

Депутатът посочи още, че планираният капацитет на връзката е недостатъчен, за да замести проекти като „Южен поток” (до 5 млрд. куб. метра годишно – бел. ред.) и трудно ще задоволи нуждите на страната в следващите години. „Надявам се процентът на газификация в страната да се увеличи”, допълни още Ерменков.

Проблемите в Гърция вероятно са причинили забавянето на подписването на документа. Енергийният министър на южната ни съседка Панайотис Лафазанис се оказа част от вътрешната опозиция в СИРИЗА, която се противопоставя на подписаното от премиера Алексис Ципрас споразумение за трети спасителен план за Гърция.

Очакванията са, че в следващите дни ще има промени в кабинета и Ципрас ще се освободи от бунтарите. На този етап говорител на правителството коментира, че в момента фокусът на премиера е насочен към приемането на програмата, а едва след това ще анализира как да се справи с възникналата вътрешна опозиция и опазването на управляващата коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Ами и двамата ни будалкат. Добрев за пореден път признава провал на правителството. Този газопровод отдавна трябваше да е построен, а те още не подписали инвестиционното намерение. Ерменков, че капацитетът не бил достатъчен за нуждите на България. При положение, че потребяваме почти два пъти по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още