IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три български проекта са в газовия пакт за Централна и Югоизточна Европа

В Дубровник бе подписан Меморандум за общ подход за диверсификация и сигурност на газовите доставки в региона

16:04 | 10.07.15 г.
Три български проекта са в газовия пакт за Централна и Югоизточна Европа

Три проекта с българско участие са сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ в Централна и Югоизточна Европа.

Документът беше подписан днес на официална церемония в Дубровник, съобщиха от Министерството на енергетиката. Подпис от името на България под Меморандума постави зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов. В сряда той получи мандат от правителството да ни представлява на срещата.

Приоритетните проекти с българско участие, които трябва да се реализират според плана за действие към меморандума, са междусистемните газови връзки Гърция – България (IGB) и България – Сърбия (IBS), както и рехабилитацията, модернизацията и разширението на българската национална газопреносна мрежа.

На този етап обаче вече повече от месец се бави подписването на инвестиционното намерение за IGB с гръцката страна. Връзката със Сърбия пък е на етап проектно проучване. 

Плановете предвиждат реализацията на общо седем проекта, чрез които ще се постигне целта държавите от Централна и Източна Европа и Адриатическия регион да имат поне по три източника на природен газ.

Меморандумът е част от инициативата за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа между ЕК, държавите-членки на Групата на високо равнище за газовата междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа и договарящите страни от Енергийната общност.

Документът има за цел да формира политическа рамка за общ, съгласуван и солидарен регионален подход за изграждане на газова междусистемна свързаност на страните от Централна и Югоизточна Европа.

Групата на високо равнище беше сформирана и проведе първото си заседание в София на 9 февруари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още