IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписването на споразумението за газовата връзка с Гърция остава за юли

Възможната дата е 2 юли, съобщи гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис

14:28 | 12.06.15 г. 1
Подписването на споразумението за газовата връзка с Гърция остава за юли

Споразумението за изграждане на газопровода между Гърция и България се планира да бъде подписано в началото на юли, съобщи пред РИА Новости министърът на производствената реформа, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис.

Интерконекторът между Гърция и България (IGB) ще свърже газопреносните системи на двете страни. Той е част от проекта за вертикален газов коридор, който трябва да свърже Гърция, България и Румъния.

"Планираме да подпишем споразумение в началото на юли", каза Лафазанис. По думите му е възможно това да стане на 2 юли.

Споразумението трябваше да бъде подписано днес (12 юни) в София. Процедурата обаче се отложи заради ангажименти на българския и гръцкия енергийни министри Теменужка Петкова и Панайотис Лафазанис. Двамата ще се срещнат в периода 18-21 юни по време на посещението им Русия, за да обсъдят нова дата.

Проектът "Вертикален газов коридор" е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите страни чрез свързващи тръбопроводи. Ако проектът бъде реализиран, газът ще се подава от Гърция към България и Румъния, а след това е възможно да се транспортира и до други страни от Централна и Източна Европа.

Предполага се, че годишно ще се доставят между 3 млрд. и 5 млрд. куб. м природен газ от различни източници - чрез станцията за втечнен природен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод (TAP), който ще мине през Северна Гърция, и от плаваща станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че инициативата на трите страни отговаря на стратегията на ЕС за диверсификация на енергийните източници и трасетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Какви ли по-важни и неотложни ангажименти от това, което и президентченцето ни, и Шефът му, че даже и Комисарите от ЧК на ЕК нарекоха Пръв Приоритет за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, са отклонили тази свръхзаета госпожа Министър и нейният гръцки колега, та не са намерили няколко часа да турнат височайщите си сигнатури?Я тукашните енергийни експерти и ***-лизатори да осветлят ситуацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още