IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнали са процедурите за отчуждаване на имоти за газовата връзка с Гърция

Енергийният министър Теменужка Петкова отчете работата по газовите връзки пред комисаря по Енергийния съюз Марош Шефчович

13:02 | 21.05.15 г.
Започнали са процедурите за отчуждаване на имоти за газовата връзка с Гърция

Започнали са процедурите по отчуждаване на имотите за строителството на новата газова връзка с Гърция (IGB – между Комотини и Стара Загора). Това стана ясно след срещата на енергийния министър Теменужка Петкова с комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, пише пресцентърът на Министерството на енергетиката.

В момента се детайлизират текстовете по инвестиционното решение за газовата връзка, е уточнила Петкова.

Припомняме, че в края на март в София се проведе среща между акционерите в проекта – Българския енергиен холдинг (БЕХ) и гръцко-италианския консорциум Poseidon. По време на разговорите беше определен график, според който строителството на газовата връзка може да започне от следващата пролет.

В началото на февруари пък Теменужка Петкова съобщи, че окончателното инвестиционно решение за IGB ще бъде взето на 29 май.

Енергийният министър е потвърдила тази дата пред Шефчович. Тя е посочила, че грант от ЕС по този проект ще избегне риска от забавянето на работите по проекта. Страната ни очаква финансиране за газовата връзка по Механизма за свързана Европа.

Петкова е дала и подробности около развитието на останалите газови връзки със съседните държави. До две седмици ще бъде избран изпълнител, който да довърши работите по връзката с румънската мрежа. По този проект има забавяне от две години заради технически проблем с тръбата по дъното на Дунав.

„Отчитаме напредък и в дейностите по интерконектора с Турция“, обясни още министърът. „Булгартрансгаз“ вече е получила 190 хил. евро за предпроектното проучване по връзката от Механизма за свързана Европа, припомни тя.
Даден е и старт на избора на консултант за връзката със Сърбия, е отчела още Петкова.

От своя страна, Марош Шефчович е отбелязал, че предстои получаване на становище от ЕК относно плановете на България за изграждане на газов хъб, посочват от енергийното министерство. Българското правителство поиска такъв анализ по-рано през тази година, допълват оттам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още