IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на новия интерконектор с Гърция може да започне следващата пролет

Изграждането на връзката ще струва около 220 млн. евро

12:44 | 30.03.15 г. 2
Строителството на новия интерконектор с Гърция може да започне следващата пролет

Строителството на втория интерконектор с Гърция (IGB – между Комотини и Стара Загора) може да започне през март 2016 година, стана ясно след среща на българския енергиен министър Теменужка Петкова с партньори в проекта – гръцко-италианския консорциум Poseidon. Според графика в пътната карта на проекта въвеждането в експлоатация ще бъде през 2018 година.

Интерконекторът IGB е определен от Европейската комисия като проект от общностен интерес и ще бъде връзката на България с Южния газов коридор, припомнят от пресцентъра на енергийното министерство. Връзката е от значение и при плановете за изграждането на Вертикалния газов коридор, който цели свързването на газопреносните мрежи на България, Гърция и Румъния.

„Имаме уверение, че Европейската комисия ще осигури необходимото финансиране за изграждането на връзката, но ние трябва да следваме стъпките, начертани в пътната карта“, коментира Петкова пред представителите на гръцко-италианския консорциум.

В бюджета за тази година българското правителство е предвидило държавна гаранция от 80 млн. евро за проекта.

По оценки на участниците в IGB, в който по 50% държат Българския енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Poseidon, изграждането на връзката ще струва около 220 млн. евро.

В началото на февруари стана ясно, че до 29 май трябва да бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение за проекта. По време на срещата между Петкова и представителите на Poseidon пък стана ясно, че от гръцко-италианския консорциум имат желание преди това да подпишат ново споразумение, което да ускори работата по проекта. 

Ускоряването на работата по газовите връзки е един от приоритетите и на новото правителство. Повечето проекти за обвързване на газопреносната ни мрежа със съседните страни бяха представени след кризата от зимата на 2009 година, когато Русия спря доставките за Европа след спор с Украйна за цената на газа. 

Досега обаче нито един от плановете не е реализиран. Най-напреднала беше работата по връзката с Румъния, но скъсана тръба под дъното на р. Дунав забави с две години въвеждането на проекта в експлоатация. В момента "Булгартрансгаз" набира нови оферти за изграждането на подводния участък и плановете са до края на годината работата по връзката да бъде завършена. 

Без развитие остават още и газовата връзка със Сърбия, по която ще имаме достъп до газовия хъб в Баумгартен, както и с Турция. Европейската комисия е отпуснала средства за сръбската връзка по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност", стана ясно при одобрението на програмата в средата на месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
tiggo
преди 9 години
Добре, че ЕС ни тика, тика, тика... Не знам само до кога ще ни траят простотиите? Ако не е ЕК да си стоим закотвени към капризите на големия брат...вовеки... и някой да си пълнят джобчето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Най-после!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още