IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рогът на газовото изобилие остава мираж пета поредна година

През тази година трябваше да имаме газови връзки с повечето съседни страни и да започне работата по Nabucco

15:19 | 29.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През 2013 година трябваше да започне строителството на газови връзки с повечето съседни страни. Снимка: <em>ЕК</em></p>

През 2013 година трябваше да започне строителството на газови връзки с повечето съседни страни. Снимка: ЕК

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

От 2009 година вече няколко правителства рисуват с ярки краски диверсификацията на газовите доставки за България. Тогава един епизод от газовата "война" между Украйна и Русия остави без природен газ голяма част от Европа. Сред най-големите потърпевши се оказаха страните от бившия социалистически блок, сред които и България, която получава 100% от газовите си доставки по трасето от Украйна.

Схемите, които чертаха и за които продължават да настояват управляващите, минават през изграждане на газови връзки със съседните държави и газопроводи, преминаващи през територията на страната. Но макар и всички енергийни министри досега да уверяват, че газовите връзки са приоритет за страната ни, вече пета година плановете не са реализирани.

Според всички обещания 2013 трябваше да бъде годината на газовите връзки – през тази година трябваше да бъде изградена румънската връзка, да започне тази с Гърция и Турция, както и да се постигне сериозен напредък по отношение на сръбската връзка.

На този етап най-напреднала е връзката с газопреносната мрежа на Румъния. Проблемът там обаче е, че тя не разнообразява пътищата на природния газ, тъй като потокът на тръбата е в посока от България към Румъния. За да бъде обърната посоката е необходимо на румънска територия да бъде изградена компресорна станция, а на този етап Букурещ не планира изграждане на това съоръжение.

Със Сърбия нещата опират до избор на проектант, а очакванията са, че връзка ще заработи през 2017 година. Тази интерконекторна връзка обаче е сред най-важните, защото ще даде достъп на българската мрежа до газовия хъб в Баумгартен. В началото на годината тя беше обявена и за обект с национално значение, което не само подсказва важността на проекта, но и облекчава процедурите по проектиране и изграждане. 

Nabucco – има такава опера

Истинска диверсификация  - и на трасето, и на източника на суровина, би донесъл газопроводът Nabucco. Проектът обаче е на път да приключи безславно след като не успя да намери суровина и да се справи с конкуренцията на Трансадриатическия газопровод  (TAP).

През лятото консорциумът „Шах Дениз II” съобщиха официално, че газът от тяхното находище ще стигне Европа през TAP и по този начин заобикаля територията на България.

Дори и това положение обаче азербайджанският газ не е недостижим за България. По споразумението с „Шах Дениз ІІ“ се предвижда разклонение на към Солун и Комотини. Целта е да се повиши капацитетът на газопровода с руски газ, идващ от „Син поток“.

Така отново се възражда въпросът за интерконекторната връзка с Гърция (между Стара Загора и Комотини), през която ще можем да получим газ от „Шах Дениз ІІ“.

Що се отнася до Nabucco обаче засега си остава само опера от Верди. Всъщност газопроводът беше кръстен именно на това музикално произведение, чийто въодушевен хор са слушали учредителите при свое посещение във Виенската опера през 2002 година.

Спасителят с газа

Провалът на Nabucco направи важен друг газопровод – „Южен поток”. Тръбата, минаваща по дъното на Черно море, разнообразява маршрутите, но не и източниците на природен газ. По газопровода ще идва газ от „Газпром”. Работата по проекта напредва, въпреки появилите се изневиделица спънки.

Последна актуализация: 00:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
Българските политици са толкова ниско платени, че са станали долни *** на световно ниво. И руски, и американски, и азербайджански, та и китайски жезъл ще поемат и ще представят по добря загрявка за 'клиента' от Деми Мур във филма 'Стриптийз', после в леглото ще се раздават като загорял тинейджър който на 30 години за първи път е намазал, а за успокоение на душата след хепи-енда ще се превърнат в изкусителни гейши от едноименния роман/филм.Това всичко в комбинация с високомерие и безпардонна комплексарщина когато се занимават със сънародниците си. Това е то коренът на това защо нито интерконектнорни връзки нито дявол ще видим по родните земи. Той и дявола си би камшиците засрамен от низостта ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Едно е факт: Огромното разминаване между приказките на родните политици и фактическите действия, извършени за изграждане дори на междусистемните връзки. Защото, газовата война Русия-Украйна беше 2009-та в началото, сега сме 2013 на края, а нещо не ги виждаме. При реално желание, всичко вече да бе станало факт.Освен това, за Набуко огромна роля изигра дипломацията на Газпром по принципа "разделяй и владей"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Много бързо погребахте Набуко. Доколкото ми е известно Набуко е принц на Персия, тоест сегашен Иран. Този газопровод винаги е целял огромните ирански находища. Не може да се осъществи по политически причини, а именно ядрените амбиции на страната. Мисля обаче, че гладът е по-силен от атома. Тогава остава другата пречка Турция, която се опитва да играе като Русия - иска да продава преминаващия газ на изхода, а не да прибира такса за пренос. Но това вече не е модерно. Сами виждате, че авторитарните държави се рушат с всеки изминал ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още