IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вертикалният газов коридор може да е готов до 2019 година

Според румънската Transgaz проектът ще струва 560 млн. евро и ще получи 50% финансиране от европейските фондове

10:08 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вертикалният газов коридор може да е готов до 2019 година

Плановете за изграждане на Вертикалния газов коридор, който ще свърже газопреносните мрежи на България, Гърция и Румъния, са в напреднал стадий, става ясно от изявления на румънските власти пред изданието Romania Libera.

Според коментарите на енергийния министър на страната Андрей Гереа темата е била подробно дискутирана по време на срещата в София, провела се в началото на седмицата. Проектът за изграждане на газопровода е бил представен от трите страни, чиито мрежи ще свърже, както и от Унгария, твърди румънското издание. По-късно през март ще има нова среща, на която да бъдат дадени повече подробности по коридора.

Директорът на румънската газопреносна компания Transgaz Петру Вадудва вече уточнява, че проектът ще струва 560 млн. евро и ще получи финансиране от европейските фондове в размер на 50%. Очакванията са изграждането на интерконектора да приключи до 2019 година.

Реализацията на „Вертикалния коридор“ е шанс Румъния да стане едновременно и вносител и износител на руски газ, а участието на повече държави в проекта ще принуди „Газпром“ да бъде по-гъвкав в преговорите, коментира румънското издание в статията си озаглавена „Решението Европа да не е зависима от „Газпром“ минава през Румъния".

Припомняме, че по време на „газовата“ среща в резиденция „Бояна“ в понеделник България представи официалните планове за превръщането си в газов хъб за Централна и Източна Европа. За целта трябва да убедим руската страна да върне старото трасе на „Южен поток“ и да се откаже от идеята си за реализация на „Турски поток“.

Така руският газ ще се разпределя на българска територия към останалите държави в региона и, разбира се, благодарение на добре развита газова мрежа - и към останалите части на Европа.

На този етап обаче тези проекти са много условни. На първо място те включват осигуряване на източник на газ – основно от „Южен поток“, както и известни количества от Каспийско море (чрез Трансанадолския газопровод – TANAP), втечнен газ от терминалите в Гърция и местен добив. За всички тези източници обаче все още няма довеждаща инфраструктура. Наличието на количества газ в акваторията на Черно море пък тепърва трябва да се доказва.

Инвестицията за реализацията на идеята е 2,2 млрд. евро, за които страната ни ще кандидатства с проекти по "Плана Юнкер". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още