IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще участва в Меморандума за диверсификация на газовите доставки в ЕС

Действията, предвидени в документа, предвиждат реализацията на 21 проекта, които са важни за газовата енергийна сигурност

17:52 | 08.07.15 г. 1
България ще участва в Меморандума за диверсификация на газовите доставки в ЕС

България ще се присъедини към Меморандума за общ подход за справяне с предизвикателствата пред диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ. Това става ясно след заседанието на Министерския съвет, на което министрите одобриха проекта на документа.

Меморандумът за разбирателство цели да формира политическа рамка за общ, съгласуван и солидарен регионален подход за изграждане на газова междусистемна свързаност на страните от Централна и Югоизточна Европа.

Планът за действие, който е приложение към Меморандума, включва списък с 21 проекта, важни за газовата енергийна сигурност на Централна и Югоизточна Европа.

Благодарение на тяхната реализация ще се постигне целта държавите от Централна и Източна Европа и Адриатическия регион да имат поне по три източника на природен газ.

Упълномощен да подпише Меморандума е зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов, уточнява правителствената пресслужба. Официалната церемония по подписването на документа, подготвен от Европейската комисия, е насрочена за 10 юли в хърватския град Дубровник.

Меморандумът е част от инициативата за изграждане на газови връзки в Централна и Югоизточна Европа между Европейската комисия, държавите-членки на Групата на високо равнище за газовата междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа и договарящите страни от Енергийната общност, уточняват от Министерския съвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Така ни диверсифицираха че България остана без един газов поток а Германия започва да строи Северен поток 2 ! Послушковци на ЕС и Америка като Плевньо Бойко Кунева Симеонов Първанов Станишев ни направиха не европеиска а африканска страна! Във Фалирата и суверенна Гърция пенсиите започват от 500 евро до 1500 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още