IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" се готви да замрази инвестициите в южното газово направление?

По "Южния коридор" трябва да се доставят необходимите количества газ за "Южен поток" или "Турски поток"

12:40 | 07.07.15 г.
<p>
	&quot;Южен коридор&quot;. Графика:<em> &quot;Газпром&quot;</em></p>

"Южен коридор". Графика: "Газпром"

Руският газов гигант „Газпром“ се готви да замрази инвестициите за развитието на „Южния коридор“, тоест по пътя на газа в южното направление, пише руското издание „Коммерсант“. Информацията е на източници на изданието, но все още не е потвърдена от „Газпром“ или другите участници в изграждането на „Южния коридор“ в Русия.

По това направление трябваше да се транспортират необходимите количества газ за „Южен поток“, а след това и за „Турски поток“, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви през декември 2014 година края на трасето към България.

Изданието посочва, че преговорите с Турция за изграждането на новия газопровод вървят много трудно. 

Спирането на инвестициите означава, че обемите, които Русия ще бъде в състояние да пренася на юг, намаляват двойно – до 32 млрд. куб. метра годишно. Според "Коммерсант" това може да означава, че "Газпром" не разчита, че ще може да пласира по-големи количества в южното направление в следващите години. 

Така страната ще трябва да заложи на „Северен поток“, ако иска да осъществи плановете си да заобиколи Украйна при транзита на руски газ в Европа. Договорът за транзит изтича през 2019 година. 

Строителството на „Южния коридор“ в Русия започна още през 2012 година. Според източниците на „Коммерсант“ едно от трасетата – западното, е почти готово, но е нужно да се увеличи мощността на компресорните станции. По източната тръба строителството е в още начален стадий, допълва още изданието.

Допълнително преносните възможности на западното трасе ще бъдат по-малки, ако "Газпром" не инвестира в увеличаване на капацитета на преносните станции. 

Плановете бяха западното трасе на „Южния коридор“ да бъде с дължина от 881 километра и четири нови компресорни станции. Източното е с дължина 1 626 километра и шест нови компресорни станции. 

Стойността на проекта се променяше през годините и беше удвоена до 715 млрд. рубли. В началото на 2015 година „Газпром“ вложи в този проект 300 млрд. рубли.

По план до края на годината в трасето трябва да бъдат инвестирани още 278 млрд. рубли, посочват още от „Коммерсант“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още