IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и Botas още не са се разбрали за отстъпката в цената на газа

Споразумение в тази насока е от ключово значение за реализацията на "Турски поток"

12:56 | 02.07.15 г.
"Газпром" и Botas още не са се разбрали за отстъпката в цената на газа

Първите дни на юли ще се окажат от особено значение за отношенията между Анкара и Москва в газовата сфера. Представителите на турските власти очакват до средата на месеца да бъде подписано споразумение между „Газпром“ и турската Botas относно отстъпката от цената на природния газ, която Турция ще ползва през следващите месеци.

Руската информационна агенция „Новости“ коментира, че „Газпром“ вече се е съгласила на предлаганата от турската страна отстъпка в размер на 10,25%. Очакванията бяха документът да бъде подписан в края на юни, което обаче не се случи.

„Ройтерс“ допълва, че на 30 юни изтече шестмесечният срок, в който двете страни можеха да преговарят по условията за доставката на природен газ. Сега не е изключено Анкара да се обърне към арбитраж, за да получи исканите отстъпки.

Всъщност намалението от цената на природния газ е един от ключовите етапи за реализацията на „Турски поток“. Още през март руските медии изказаха съмнения, че липсата на споразумение в тази област поставя под риск строителството на газопровода.

През февруари двете страни се разбраха за размера на отстъпката - малко над 10 на сто. Оттогава обаче няма споразумение върху кой компонент от цената ще бъде прилагана тя. „Газпром“ иска намалението да се отнася към договорената цена на природния газ, а Botas – върху базовата. При сегашното състояние на пазарите разликата няма да е съществена. При ръст на цената на петрола ефектът в полза на Анкара ще е значителен.

Турският енергиен министър Танер Йълдъз многократно увери, че няма основание за притеснения, но пък и от друга страна е категоричен, че страната му ще развива "Турски поток" спрямо своите интереси

Междувременно руската газова компания активно се подготвя за строителството на новия газопровод. След половин година престой един от тръбополагащите кораби на италианската Saipem вече напусна пристанище Бургас. Компанията беше наета да положи една от тръбите на „Южен поток“.

Предположенията в Русия са, че „Газпром“ не може повече да чака в пълна готовност да започне строителство на газопровода – всеки ден забавяне коства на компанията 25 млн. долара. По тази причина имаше коментари, че строителството ще започне, каквото и да е решението на Турция относно изграждането на нов газопровод в Черно море. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още