IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лафазанис: "Турски поток" ще подобри финансовото състояние на Гърция

Страната ще печели "стотици милиони евро" от транзитните такси за руския газ след 2019 г.

09:19 | 30.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лафазанис: "Турски поток" ще подобри финансовото състояние на Гърция

Строителството на газопровода „Турски поток” през територията на Гърция ще помогне за подобрянане на финансовото състояние на страната. Това коментира пред телевизионния канал „Россия 24” гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис.

На ниво геополитика газопроводът ще даде и „съвсем различни възможности за диалог” на Гърция, допълни още той.
„Когато бъде готов през 2019 година, той ще носи стотици милиони евро на Гърция от транзитни такси”, посочи Лафазанис.

По негови изчисления само строителството на тръбите на територията на Гърция ще донесе 2 млрд. евро и 20 хил. допълнителни работни места. Това може да промени икономическата картина, каза още той.

Припомняме, че по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург в средата на юни Лафазанис и руският енергиен министър Александър Новак подписаха меморандум за сътрудничество за изграждането и експлоатацията на „Турски поток”.

Проектът предвижда изграждането на четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно. Едната от тях ще е насочена към турските потребители, но останалите три трябва да продължат през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница. Оттам европейските клиенти ще купуват руския газ, сочат плановете на „Газпром”.

След 2019 г. Москва ще опита да прекрати транзита на газ през Украйна. На този етап обаче липсва необходимата инфраструктура за това. Идеята на „Газпром” е „Турски поток” да е единственият източник на газ за Южна и Централна Европа. Строителството на газопровода обаче все още не е започнало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още