IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина не успя да получи спасителната глътка въздух от Москва

Брюксел е пoискал прехвърлянето на парите от държавните предприятия към гръцката централна банка

11:20 | 22.04.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продължилата два часа и половина&nbsp;среща между Ципрас (вляво) и Милер не доведе до конкретен резултат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продължилата два часа и половина среща между Ципрас (вляво) и Милер не доведе до конкретен резултат. Снимка: Ройтерс

Без видим резултат е приключила срещата между гръцкия премиер Алексис Ципрас и главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер, който вчера бе на посещение в Атина, предава Ройтерс.

На тази среща не е било подписано енергийно споразумение между Атина и Москва, но "Газпром" е заявил за пореден път своя интерес за покупката на гръцката газова компания DEPA.

Продължилата два часа и половина среща между Ципрас и Милер, в присъствието и на гръцкия енергиен министър Панайотис Лафазанис, не е довела до подписване на споразумение за изграждането на руско-гръцки газопровод въпреки твърденията, че това ще се случи. Атина се надява споразумението да бъде съпъствано с предплащания от руска страна за печалбата от газопровода в размер на 5 млрд. евро. 

Липсата на видим резултат се свързва с действията на гръцкото правителство през последните седмици и по-специално със стремежа му да открие в Москва контрапункт за разклатеното доверие с партньорите и
традиционни съюзници на Атина. Същите източници са на мнение, че натискът, на който Гърция е подложена от Вашингтон, Берлин и Брюксел, кореспондира пряко с недоволството на европейците спрямо опитите на новото гръцко правителство да се обърне на Изток, което на първо време пролича от неясната му позиция по въпроса за санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна, обобщава от своя страна местният вестник Vima. 

Милер заяви, че има европейски компании, които вече са проявили интерес за участие в този проект. Той подчертал,
че това ще стане съгласно европейското законодателство и че това не е проблем за руската страна. "Газпром" гарантира, че през този газопровод ще могат да бъдат транзитирани до Европа през гръцка територия до 47 млрд. куб. метра синьо гориво годишно.

Междувременно стана ясно, че прехвърлянето на паричните резерви от държавните предприятия в Гърция към централната банка, за да бъдат компенсирани финансовите задължения на страната и да се избегне дефолт, е станало по искане на европейските "институции". Това съобщава гръцкият сайт News.in, като се позовава на европейски източник.

Същият източник допълнил, че това е било поискано, тъй като новото гръцко правителство е загубило ценно време, предава БТА. Посланието било отправено и от високопоставени представители на Европейската комисия, която работи за постигане на споразумение  с Гърция, тъй като в противен случай нещата биха имали драматичен ефект най-вече за страната.

Според източникa гръцкото финансово министерство е събрало пари, за да покрие нуждите на държавата през април, но те не били достатъчни. Той пояснил, че институциите са взели това решение за прехвърляне на авоарите на държавните предприятия в централната банка, за да не може правителството в Атина да изпадне в още по-тежка ситуация, докато се стигне до споразумение с кредиторите.

Преговорите между Атина и нейните партньори от ЕС и МВФ за споразумение са в пълен ход и днес се очаква да стане ясно докъде са стигнали и какви са финансовите нужди на гръцката държава, за да бъде преодоляна безизходицата и кризата, която вече засяга реалната икономика на страната.

Гръцкото електронно издание уточнява, че днес ще заседава Европейската работна група, която трябва да подготви почвата за срещата на Съвета на финансовите министри от  еврозоната в петък. Тази вечер се очаква да се състои и първата  среща между министрите, които пристигат един по един в латвийската столица Рига за срещата им вдругиден.

Междувременно гръцките медии съобщават, че общинските власти в Гърция са обявили бунт и не желаят да изпълнят наредбата на правителството за прехвърляне на паричните резерви от държавните предприятия в централната банка. Според Bloomberg тези пари възлизат на 2 млрд. евро, които правителството ще използва за изплащане на заплати и пенсии през април и за погасяване на транш към МВФ. 

Повече за положението в Гърция можете да научите от коментара на Делян Петришки от ТВ Bulgaria On Air и Бойчо Попов от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 5
Моабет да става
преди 9 години
Съгласява се с трети пакет защото договора е след закона. Но при подписан договор да ти налагат промяна в договора некакси не е бизнесменско. Закона не би трябвало да има обратна сила. Виж северен поток. Там никой не прилага третия енергиен пакет.На Гърция обещават аванс защото имат политици с топки и гледат интереса на хората. А нашите политици не се интересуват от интереса на народа когато подписват договора само гледат комисионните. Виж какво става с тецовете. Не ни е изгодно що не кажат чао? Някой сега ще каже ама нали предоговорихме цената и сега ще плащаме 100 мил. по-малко. Това за мене значи че много години сме плащали тези 100 мил. че и повече и никой не пита: "Защо стана така?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 12
Ango
преди 9 години
Малко продължение...България прецака и трите руски енергийни проекта- Белене, Бургас-Александрополис, Южен Поток.Турция ще строи АЕЦ на принципа , който предлагаха руснаците за Белене - те строят и дават пари назаем и после парите се връщат от експлоатацията.Предвиждам, че в момента, в който започне да работо първат им АЕЦ, Козлодуй ще остане без персонал, защото всички ще отидат в Турция на 5-10 пъти по-големи заплати. Китай ще строи високоскоростна жп линия от Истанбул до Европа, но през Гърция, демек заобикаля Бг. Турски поток заобикаля Бг. Без да съм му фен, но Р.Овч. каза една много смислена метафора - станахме център, но на кръговото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 10
Ango
преди 9 години
Партньоре /по руските обръщения/ , Ironhorse, ти изглежда си наистина един Железен /боен/ Кон /по Спилбърг/ ! :)Както са те учили или пък ти идва отвътре, държиш да употребяваш снизходително - обидни термини за опонентите от рода на *** или пък *** , знам ли , и си мислиш че си ги залепил за стената с това:)Забъркваш някакъв някакъв коктейл от различни исторически времена, бягаш от битността си на славянин/може пък и да не си българин, знам ли / ...стига .Ето ти сега едно обяснение - Газпром ще прекара през Гърция още една-две празни тръби ,за да покрие изискванията на Третия пакет. . Но само през Гърция. В Македония и Сърбия пакетът не важи и няма нужда от други тръби . И така - до границата на Унгария .:) ЮП щеше да го строи Газпром на принципа - до врата и изцяло в ЕС...Стига толкова, ако знаеш - знаеш.А това за братята , златото, славянството...оставям го на теб.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Хаааахахаха... Ако бяха произвели два реактора и още една планина партакеши, щеше да видиш как ще си тръгнат! Нали имаш идея как се развива сюжетът "американски тецове"... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
Не, просто не искам рашките да ме цакат с топла бира. Също както и американците, които обаче си тръгнаха от Козлодуй без заклинания, истерии и арбитражни дела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
Ел Еридан днес каза, че вече около 45 % дава Гърция да фалира и излезе от ЕЗ, не защото Гърция и Германия не се договарят, а той го нарече инцидентен фалит, т.е. Ципурас и Фалиракис, криейки данните, вече никой не знае със сигурност колко пари има гръцката държава, дори и те самите.До мразилките ...Добре де, защо Газпром са съгласни с Трети енергиен пакет за тръбата през Гърция, а за Южен поток се дърлиха на България ?Някак си не е по братски. И още ...Защо на Гърция се обещава аванс, а от нас се искаше да изтеглим заем, че и около 300 милиона лева наляхме в проектната компания.Това пак не е по братски.Ето защо, предлагам да приключим с братството и славянството, каквито българите не сме, и да започнем на чисто икономическа основа да работим.Щом нещо не ни е изгодно, чао, а не *** да реве колко неблагодарни сме били. Между впрочем, защо тогава руската империя прие 45 тона злато от младата българска държава, с които практически им платихме руско-турската война на Балканите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 9 години
Мда, победихме ги! Разказахме им играта! Остава ни да се надяваме, че от това на нас ще ни стане по-топло... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
Може би се потретвам, но все пак-големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 24
Mavi Goz
преди 9 години
Явно и в Гърция, както и сред българските капиталисти, изявяващи се предимно из капиталистическите сайтове, битува схващането, че руснаците са хващани с капан в тайгата. Нищо, и така става, или както казва кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - дръж противника в мъгла, той сам ще се заблуди... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
albobo76
преди 9 години
Да се готвят пенсионните фондове и депозиралите пари в Гръцки банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още