IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас нареди общините да преведат парите си в централната банка

Местните власти утре ще обсъдят указа на правителството, а опозицията се обяви против тази мярка

21:32 | 20.04.15 г. 15
Ципрас нареди общините да преведат парите си в централната банка

Изправен пред все по-свиващите се опции, гръцкият премиер Алексис Ципрас нареди на мастните власти да прехвърлят своите парични средства от търговските банки в централната банка, съобщи Bloomberg.

Страната има нужда от средства за заплати, пенсии и плащания към Международния валутен фонд. Атина има да връща на Фонда 770 млн. евро на 12 май, а преговорите с основните кредитори не вървят добре, коментира изданието.

В резултат на трансферите от местните власти средствата на правителството ще се увеличат с 2 млрд. евро, сочат изчисленията. Искането е мотивирано от правителството с „екстремна спешност и непредвидени нужди”.

Решението за това своеобразно конфискуване на резервите на общинските власти само показва, че времето на Ципрас изтича, коментира Bloomberg. 

Експерти допълват, че този ход доказва тежката ликвидна ситуация за гръцката финансова система. „Следващата стъпка (на правителството - бел. ред) вероятно ще бъде да принуди всички публични агенции, включително и държавните компании, да направят същото”, обясни анализаторът Джанлука Дзилио от Sunrise Brokers.

Мярката ще бъде обсъдена във вторник от Общинския съвет на Атина и съюза на общините в Гърция. Георгиос Папаниколау, кмет на атинското предприятие Глифада, коментира, че местните власти имат „отговорност да служат на гражданите и да подобрят техните стандарти на живот”. Глифада има резерви от около 16 млн. евро, допълни още Папаниколау пред местни медии.

Основната опозиционна партия – „Неа демократия”, вече се обяви против действията на правителството. Несполуките на правителството не могат да бъдат плащани чрез средствата на гръцкия данъкоплатец, коментира говорител на партията.

От финансовото министерство на страната на този етап отказват да коментират ситуацията, отбелязва още Bloomberg.

На 24 април в Рига ще има среща на финансовите министри от еврозоната, на която основната тема ще бъде ситуацията в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 21 rate down comment 4
Ironhorse
преди 9 години
Днес очаквам опашки пред гръцките банки, след подобна глупост извършена от Ципурас, ВериФакис и СИКРИЗА.Ако съм прав, то с Гърция е приключено преди преговорите на 24.04.Гърците си мислеха, че като изберат луди ще влудят ЕС, да ама не.Сега с техните луди по лудите им глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 5
evtimvz
преди 9 години
От първия ти коментар заключих, че си некомпетентен. Сега виждам, че си манипулатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 31 rate down comment 11
IMRO
преди 9 години
Ципрас и Варуфакис са ***. Само в страна на абсурдите като Гърция може да бъдат избрани такива хора, дори и в България няма шанс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
По закон гръцкия данъкоплатец не плаща данъци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 30
крас
преди 9 години
Защо само на Гърция?Те да не са на светлинни години от нас, или може би живееш с усещането, че над 30% от банковото ни система не е гръцка.Нямаш просто наидея, какво се случва с това решение на Ципрас и как то засяга работещите у нас ГРЪЦКИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ.Заформя се голямо финансово ЦУНАМИ с епицентър Гърция, което бавно и сигурно ще се предвижва ан североизток и бързо ще обхване ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 0
SA
преди 9 години
Хаха, а от кого? Да не би някой друг да изпапа задълженията?"Задълженията на правителството не могат да бъдат плащани чрез средствата на гръцкия данъкоплатец, коментира говорител на партията."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 35
крас
преди 9 години
ДОБРА ИДЕЯ.Вече разбрахме какво означава публичните средства да се управляват от частни финансови пирамиди като КТБ. Поведението на Ципрас показва, че ТОЙ за разлика от ОГНЕБОРЕЦА е готов да хвърли на кучетата частните кредитни институции, които паресаланс са си чисти финансови пирамиди. В *** държавата тегли ВЪНШЕН ЗАЕМ който се оказва, че бил от същите тези ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА на частните кредитни институции работещи на българския финансов пазар които са акционери на ФГВБСъщият този частен ФГВБ плати милиардите на КТБ със заема на българската държава теглен от банките които са акционери на същия този ФОНД !!.Как и защо ОГНЕБОРЕЦА наля милиардите от заема в ФГВБ не стана ясно, както не е ясно кога тези частни банки ще ни връщат парите които сме им дали със заем теглен от самите ТЯХ!!ИМА ЛИ ПО ГОЛЯМ АБСУРД И ИДИОТИЗЪМ ОТ ТОВА КОЕТО НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ -2 И КОЕТО СЕ ГЛАСУВА В ГОВОРИЛНЯТА?!Или Борисов е "МЪДЪР" ДЪРЖАВНИК, а Ципрас е *** ВИЗАНТИЕЦ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 4
driverf1
преди 9 години
Алексис,засто правис така.....?Май е ресил да ходи песа,песа.....,към фалита.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
phlex
преди 9 години
Да благодарят на Папанреу и Голдмън за свършената работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 11
abdul
преди 9 години
Абсолютно същия филм го играха в САЩ последния път като си обявиха безкрайното печатане на $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още