IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра газ през Гърция

Въпреки очакванията на Атина подписано споразумение за "Турски поток" все още няма

10:47 | 22.04.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра газ през Гърция

"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра през Гърция за Европа, коментира късно снощи ръководителят на газовия гигант Алексей Милер, съобщава ТАСС.

Милер е на посещение в Атина и гръцките власти коментираха преди дни, че очакванията са да бъде подписано споразумението за "Турски поток". Това обаче не случи, а на този етап Гърция получи обещания за обемите на газа, както и че "в близко време" споразумение между двете страни ще има.

"Продължаваме дискусията с руската страна и се надяваме, че много скоро ще подпишем споразумение за газопровод със значителни ползи за нашата страна, нашата икономика и разбира се – за сътрудничеството в региона и в цяла Европа", коментира гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис след срещата си с Милер.

Алексей Милер допълни от своя страна, че гарантираните количества газ ще са достатъчни Гърция да привлече средства и за реализацията на други проекти в страната.

"Турски поток" е проектът, който трябва да замени "Южен поток". Тръбите отново минават по дъното на Черно море – по маршрута определен и одобрен за "Южен поток", но след това завиват към Турция, а не към българския бряг.

Тези планове бяха обявени от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. по време на визита в Анкара. Оттогава досега, въпреки всички заявки на Русия работата по проекта не е започнала. От друга страна "Газпром" досега не е дал официално становище до участниците в "Южен поток" за края на проекта.

В същото време Гърция се надява на предплата от Москва за реализацията на "Турски поток". Очакванията на Атина бяха вчера да бъде подписано споразумение, с което страната да получи между 3 и 5 млрд. евро. На този етап обаче това не се случи.

Въпреки активните разговори за проекта все още липсват подробности около трасетата на тръбите, както и начините за финансирането му. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
IMRO
преди 9 години
Все ми е тая къде отиваш. Най-добре в Сибир при господарите ти. Алчна газпромовска ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Достатъчно е само да вземем аргумента "Чирен", за да ми стане ясно, че съм си загубил времето да се занимавам с теб! Интерконектори, ***, ТАНАП, КАНАП, ТАСКЕБАП... Както казваше кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - ше стане, не може да не стане! Ти чакай газ от *** и интерконекторите, а аз отивам да посвърша малко работа, щото капитализмът сака мотика.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
IMRO
преди 9 години
Добре, аз пак ти задавам въпроса какво ще правят с тези 67 млрд. куб. м., които страшният Путин ще спре да ни изнася, защото сме лоши? Ще ги телепортира в Китай? Ще ги изнася всичките в Турция? Ще ги изнася в Иран или Ирак щото там газ нямат? Как точно ще оцелее руската държавна хазна без приходи за десетки милиарди долари? Как ще оцелее авторитета на Газпром и Русия като страна доставчик? Недей да плашиш гаргите с невъзможни сценарии за илюзорни газопроводи!Що се отнася до нас, имаме предостатъчно време да увеличим капацитета на Чирен, да се завършат интерконекторите с Румъния и Гърция и да бъде изграден *** (което така или иначе трябва да направим, за да плащаме по-ниски цени, ЗАЩОТО СЕГА ПЛАЩАМЕ НАЙ-ВИСОКИТЕ В ЕВРОПА).Твоите обяснения са евтините рубладжийски изнудвания, че трябва да "седим и да слушкаме, да не правим нищо и да треперим от страх" че големият пич Путин щял да ни спре газа. Няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Казал съм достатъчно - нормално е някой да не може да разбере. Ако всички всичко разбираха, светът щеше да е доста по-добро място!На мен лично ми плащат на въздишка... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Колкото до газа, на никого не можеш да продаваш нещо насила, нито пък някой може да те принуди да продаваш без интерес. Европа се дърви, но без руски газ не може и поне още 10 години няма да може. Ако руснаците спрат транзита през Украйна, защото по някаква причина вече не ги устройва, но няма изградена заместваща инфраструктура, няколко европейски държави остават без газ. Единственият резерв е 50% от Северен поток, защото Опал и Нел са с блокирани по 50% заради третия пакет. Там могат от зор да направят изключение и да пуснат и тях на Газпром, но това ще реши донякъде проблема на няколкото от централна Европа. До нас едва ле ще стигне този газ, а руснаците все ще преживеят и без 10-тината млрд. м3 общо за Балканите, та... полека с ракията! Но в България доста народ може съвсем реално да изпука за една зима без газ... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
IMRO
преди 9 години
Не си казал нищо в 10 реда. На ред ли ви плащат или свършиха опорните точки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Хехе... Не знам колко и от какво ми е увреден главният мозък, но оценявам признанието, че имам какво да ми се уврежда! Мерси! Не мога да кажа същото за теб и тебеподобните, дето от години припикват дуваро на *** и току надничат над него с надеждата да са изпукали я от глад, я от некадърност... Ама не мрият толко лесно!Ако и ти имаше нещо за увреждане, щеше да знаеш, че е празна работа някой, който няма, да чака *** тоя, дето има... хахаха! Ама то вашто поколение от телевизията и интернет толкова научи, разсъждава с други понятия. То затова и до тука докарахте авата де - и в България, и в Страната на Децата на Дъгата... хахаха!Но ако все пак успеете с упорство и мерак да докарате нещата до там, че руснаците от глад да се чудят дали да ***, или да си вземат нещо за ядене със сила от такива като тебе, тогава ще разбереш, че произвеждат едно нещо с ПОТРИСАЩО ДОБРО КАЧЕСТВО - устройства, с които да те принудят да им даваш или произвеждаш всичко, което им трябва... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
IMRO
преди 9 години
Русофилията при теб май необратимо е засегнала главния мозък. Май си с погрешната представа че един газ може да се разкарва насам-натам като тир с китайски детски играчки. Находищата, които захранват Европа се намират в северната част на Урал и северозападен Сибир (Уренгой, Ямал и пр.). Като Европа не построи инфраструктура, за да приеме руския газ от Турция през 2019, Путин ще се фръцне, ще го натовари на една уазка и ще го изнесе в Китай (?!?). Какви смешки разправяш? И кой за какво ще моли? Ако не продава Русия нефт и газ на Европа, нали ще умрат от глад там? Русия НЕ произвежда почти нищо друго или го прави С ПОТРИСАЩО КАЧЕСТВО. Аман от рубладжийски паникьори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Нещо около "Гръцки поток" странно се премълчава, че Газпром гарантира газ, но не и тръба. Тръбата си е работа на Гърция, ЕС или казано на френски - на руснаците им е на третия пакет кой, как и през къде ще ги прекарва тези 47 млрд м3 и при това с изречното условие, посочено публично лично от Путин, а именно - ако някой заяви, че ги иска!!!Изобщо, как се роди тази партенка, че руснаците ще дадат 3-5 млрд. евра, за да ги правят пак на маймуни, а гърците са ненадминати в това! И след Гърция накъде? През Македония? Там тепърва ще се стрелят и делят! Едва ли Газпром ще влезе в този филм!Май Путин този път е решил да поизчака да се утаи мътилката, или както е казал Марк Твен през устата на Том Сойер - за да направиш нещо силно желано, първо трябва да го направиш трудно достъпно! Май ТАНАП и той ще свърши като Набуко, та няма за къде да се бърза... хехе!Изобщо, от много диверсификации и прочее галимации, да не дойде ден да се молим за газ на руснаците... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Това което съм НАПИСАЛ е синтезиран образ на едно нормално мислене ръководено не от интереса на този който ПОТРЕБЯВА, а от интереса на този който ПРОДАВА.Предполагам, че няма да влизаш в обяснителен режим ДА ДОКАЗВАШ колко са жизнено необходими за рашъните хартийките които печатат държавите от ЕС между които е и Гърция. ОНОВА КОЕТО НЕ МОЖЕШ ДА ПОЛУЧИШ ОТ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ МОЖЕШ ДА ПОЛУЧИШ ОТ КИТАЙ И ТО БЕЗ РАЗПЛАЩАНИЯ В КОИТО УЧАСТВАТ НЯКАКВИ ХАРТИЙКИ ОБОЗНАЧАВАЩИ СЕ СЪС $ И ?.Разбира се, че ПОТРЕБИТЕЛЯ ще търси алтернативи и най вероятно ще ги намери.Въпроса ОТКЪДЕ още не е решен защото като количество АЗЕРСКАТА ГАЗ няма да е достатъчна само за ТУРЦИЯ камо ли за ЕВРОПА.Рашъните си спомнят казаното им от Йотингер - "ЗАКЪДЕ СТЕ СЕ РАЗБЪРЗАЛИ"Правилно - ЗАЩО ДА СЕ ПОДСКАЧА КОГАТО МОЖЕ И ДА СЕ ХОДИ СПОКОЙНО. Спокоен е този който има енергоносители, а НЕСПОКОЙНИ са тези които ги нямат. ЗАТОВА ЩЕ БЪРЗАТ ДА ДОГОВАРЯТ, ДА ПРАВЯТ ХЪБОВЕ И ВСЯКАКВИ ПРОСТОТИИ. Нормално мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още