IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина очаква да подпише с Русия за "Турски поток“ следващата седмица

Изграждането на тръбите на територията на Гърция ще привлече 2 млрд. инвестиции и ще създаде 20 хил. работни места, смята гръцкият енергиен министър

12:03 | 16.04.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина очаква да подпише с Русия за "Турски поток“ следващата седмица

Гърция очаква споразумението с Русия за изграждане на „Турски поток“ да бъде подписано през следващата седмица. Това става ясно от интервю на енергийния министър на Гърция Панайотис Лафазанис за радио „Параполитика“, публикувано на сайта на енергийното министерство.

По думите на Лафазанис газопроводът е „голям икономически и политически проект от огромно значение за бъдещото на страната“. Изграждането на тръбите на територията на Гърция ще привлече 2 млрд. инвестиции и ще създаде 20 хил. работни места, смята още той.

Най-важният ефект от „Турски поток“ обаче ще бъде ниската цена на природния газ и големите отстъпки, които Русия ще предложи на Гърция при изграждането на газопровода през 2019 година.

Гърция ще се превърне в транзитна държава за трети страни, убеден е още гръцкият министър. „Този проект напълно покрива интересите на Гърция“, каза още той.

Припомняме, че от началото на месеца силно се активизира работата по проекта, но засега само на думи. В Будапеща се проведе среща на пет държави – Гърция, Унгария, Сърбия, Македония и Турция, които обсъдиха готовността си да изградят удължението на „Турски поток“ от турско-гръцката граница.

На срещата България не беше поканена, а българският премиер Бойко Борисов коментира, че има своето становище защо, но така и не го сподели публично.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер пък беше категоричен, че „Газпром“ ще построи „Турски поток“ до турско-гръцката граница, каквито са плановете, а европейските клиенти да търсят начин да пренесат газа оттам.
Европейксият енергиен комисар Мигел Анхел Канете обаче обясни, че ЕС няма никакви планове да изгражда подобна инфраструктура.

Анализатори коментираха, че с тази позиция на Европейската комисия хипотезите на руския газов гигант изглеждат нелогични. На фона на намаляващото потребление на газ вече не потребителите търсят газопровод, а обратното – газопроводите си търсят потребители, обясни пред журналисти преди ден бившият посланик на България в Москва Илиян Василев.

За него най-вероятно след 2019 година ЕС ще купува газ на руско-украинската граница. По този начин Русия ще е изпълнила заканите си да спре транзита през Украйна, а европейския Енергиен съюз ще изпълни целите, за които беше създаден.

Всъщност всички коментари за "Турски поток" на този етап се базират единствено на плановете, които Москва подава към медиите. „Газпром“ все още не е изпратил официални писма към партньорите си в „Южен поток“ за промяната в плановете.

За сметка на това в началото на декември 2014 година беше подписано първото споразумение за "Турски поток" - с турската Botas. Оттогава обаче няма движение по проекта, въпреки че за морската част пътищата са ясни, а тръбите - купени. Руски медии предположиха, че причината е Анкара, която настоява за по-големи отстъпки в цената на газа, отколкото Русия е склонна да даде.

Няма определено ясно трасе след като тръбите излязат на турския бряг и продължат към ЕС, заради което не може да се каже нужно ли е газопроводът да се съгласува и с европейските правила.

Не се коментира и финансирането на проекта. Заради санкциите на Запада към Русия „Газпром“ трудно може да намери необходимите средства от външните пазари. Състоянието на Гърция – сочена като участник в проекта, например е такова, че на първо време едва ли може да е финансов партньор в проекта. Сред останалите сочени страни са Сърбия и Македония, на които световната финансова криза се отрази тежко.

Остават Турция, Унгария и Австрия, която също е присъединена към „Турски поток“ според руски медии, които на този етап също не дават сигнали каква е готовността им да вложат средства в проекта.  

Едно е ясно - газовата дипломация работи на пълни обороти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Втори разтрел в Киев.Този път са стреляли и убили журналист!!!!!http://***.cross.bg/kiev-byzina-ykraiina-1461284.html#axzz3XT4QVq2X
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Stefan--L
преди 9 години
А ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА ДЕЦАТА ОТ ЯСТРЕБИНО РАЗСТРЕЛЯНИ ОТ ФАШИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Пхахахахахааааа Ла Фазанис прави гърците на Дьо Шарани :DСъщите приказки бяха и при нас че сега кат дойде газопровода и Русия ще ни даде и ЕС ще ни се моли и инвестиции и пари и работни места и парно по триесе стотинкьи :DТова е за пред електората. ЕС няма да им даде да строят нищо, а дори да им даде, Русия ще им обещае хубавини а ще им даде.. учтиви хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
http://glasove.com/komentari/50374-bylgarskiqt-geostrategicheski-genij
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
тъй като Гърция вече се замогва време е да и спрат помощите по ELA и годишните севроубсидии в земеделието на стойност близо 5 млрд евро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
ABBA
преди 9 години
Забравяш, че комунизма е измислен от евреи и наложен с еврейски пари и професионални евр. ревоюционери.Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 18
Ironhorse
преди 9 години
А бе ти как смееш да не гледаш интервюто на бащицата *** ?Днес е годишнина от атената в църквата Света Неделя, извършен от БКП, с помагачеството на ГРУ на СССР. На тази дата са избити 213 българи, мъже, жени и ДЕЦА.Поне днес ***, намалете троленето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 16
Stefan--L
преди 9 години
Гърците ще подпишат и ще се присъединят дори Русия е им направи и добра цена на газа това е ясно ами ние с нашите продажни гъзолизачи на еврогеиският съюз какво ще правим? Единствено най бедната страна в европа а и вече в азия ще остане изолирана от Руската за която се бори цяла европа ! СРАМ И ПОЗОР ЗА ПОЛИТИЦИТЕ КОЙТО НИ ДОВЕДОХА ДО ТУК ПЛЕВНЕЛИЕВ БОРИСОВ КУНЕВА СИМЕОНОВ ПЪРВАНОВ СТАНИШЕВ ! НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА ГИ СЪДИ ЗА ПРОДАЖНАТА ИМ И НЕАДЕКВАТНА ПОЛИТИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още