IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Имаме тълкувания защо не сме канени на срещата за "Турски поток"

България няма официално потвърждение за края на "Южен поток", категоричен е премиерът

13:59 | 08.04.15 г. 1
Борисов: Имаме тълкувания защо не сме канени на срещата за "Турски поток"

Имаме тълкувания защо България не е била поканена на срещата за „Турски поток“, която се проведе вчера в Будапеща, коментира пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Той обаче не уточни каква е нашата позиция, а допълни: „Надяваме се евроатлантическите ни партньори също да имат своите тълкувания“.

Припомняме, че вчера в унгарската столица се проведе среща на външните министри на Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Унгария. Темите на разговорите са били свързани с енергийната сигурност и една от точките е бил и „Турски поток“, стана ясно от медийните публикации.

Бойко Борисов беше категоричен днес, че тези държави са суверенни и могат да обсъждат каквито теми решат.

Той допълни, че страната ни още не е получила официален писмен отговор за край на проекта „Южен поток“. Подкрепата ни към този проект обаче е обвързана с признаването на изискванията от Третия либерализационен пакет за енергетиката от руската страна.

Борисов заяви още, че продължава работата по реализацията на идеята България да се превърне в газов хъб с „4-5 източника на газ“. По тази причина и енергийният министър Теменужка Петкова ще посети Русия.

Попитана за повече подробности около визитата си в Русия обаче, Петкова по-късно уточни, че е поканена на енергиен форум през юни в Санкт Петербург. „Надявам се програмата ми да ми даде възможност да го посетя“, обясни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
antonio1234
преди 9 години
Предателите никой не ги обича!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още