IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балкански страни обсъждат "Турски поток" на среща в Будапеща

България отсъства от разговорите за новия газопровод

11:18 | 07.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Балкански страни обсъждат "Турски поток" на среща в Будапеща

Представители на министерствата на външните работи на Сърбия, Гърция, Турция, Македония и Унгария ще се съберат в Будапеща, за да обсъдят развитието на новия руски газов проект „Турски поток“, съобщава радио „Ехото на Москва“.

Руската медия се позовава на думите на първия вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич, според когото петте страни ще обменят мнения дали са готови за реализацията на новия газопровод.

Освен проекта, представителите на страните, през чиято територия се очаква да премине трасето на газопровода, ще дискутират още енергийната сигурност и безопасност. 

Разговорите ще протекат в отсъствието на български представители. – страната ни на този етап не се отказва от „Южен поток“, чиято реализация обаче беше предмет на спорове между ЕС и Москва по отношение на спазването на европейското енергийно законодателство. „Газпром“ също все още не е изпратил до БЕХ, който е партньор в проекта, официално съобщение за прекратяване на "Южен поток".

Припомняме, че плановете на Русия са да замени „Южен поток“ с „Турски поток“. Голяма част от трасето на новия проект по дъното на Черно море  се покрива с това на „Южен поток“. Тръбата обаче ще продължи не към Варна, а към турския бряг. Оттам през територията на Турция, трябва да стигне до газов хъб на турско-гръцката граница.

От „Газпром“ вече коментираха, че техните задължения свършват дотук и европейските клиенти трябва да намерят начин, съответно да изградят нужната инфраструктура, за да закупят природния газ.

По план първите доставки по „Турски поток“ трябва да бъдат осъществени към края на 2017 година. Тогава трябва да бъде изградена първата тръба по проекта с капацитет от малко над 15 млрд. куб. метра годишно, които ще бъдат насочени директно към турския пазар.

На следващ етап ще бъдат изградени и следващите тръби, като така капацитетът на „Турски поток“ ще достигне 63 млрд. куб. метра годишно. Тези количества трябва да задоволят нуждите на Югоизточна Европа от природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
България съвсем скоро вече ще отскъствува не само от преговорите за трабата , но и в непосредствено бъдеще ще изчезне , поне политически и икономически, и ще се превърне в неразделна част от икономиките на страните от Екваориална Африка.С управниците които са назначили да ни управляват друга опция НЯМАМЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
шеста_колона.com ...... :)) ние ше купуаме от Сашшш от ей там ше ни пуснат една тръба .... и ше е 20 стинки кацата с шистак ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 25
Kaiser_Soze
преди 9 години
*** се напъва да си купи мързеливите гърци, ама май няма да му се получи. Като фалират, дори и Русия няма толкова възможности да им налива пари от пусто в празно. А за Турция съвсем не е сигурно.http://petatakolona.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още