IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското законодателство - инструментът срещу капризите на Путин и Газпром

За "Южен поток" Русия се изправи пред защитната законодателна стена на Европа, посочва в свой коментар EUObserver

08:19 | 03.04.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейското законодателство - инструментът срещу капризите на Путин и Газпром

Европейското законодателство доказа, че е мощен инструмент срещу капризите на Владимир Путин и „Газпром” – действа като внимателно напомня на страните членки какво могат да загубят, нарушавайки правилата, пише в свой анализ за EUObserver анализаторът Сижбрен де Йонг.

Според него две държави – Унгария и България, вече усетиха това и ще бъдат по-внимателни. Но и самата Русия променя курса, особено след разтърсващите санкции и изправянето пред защитната законодателна стена на Европа, допълва анализаторът.

Сега „Газпром” масово започна да сключва сделки със страни извън ЕС, но те от своя страна успяват да се възползват от по-слабите позиции на Кремъл в преговорите.

Така се стигна до „Турски поток” – желаещ да покаже на Европа, че няма нужда от нейните правила и регламенти, руският президент Владимир Путин спря „Южен поток” и насочи тръбите към Турция.

Отказът от плановете за „Южен поток” изненада мнозина, включително и страните по проекта, отбелязва още изданието. Газопроводът беше сочен като ключов геополитически проект на „Газпром” в Европа, макар и заради високата си цена да имаше съмнения за неговата икономическа обосновка.

Плановете сега са руският газ да мине по тръби, положени по дъното на Черно море, но вече излизащи на турския бряг, да достигне до газов хъб на турско-гръцката граница и оттам – ако европейците желаят, да достигне до европейския пазар.

„Хитър план? Помислете отново”, коментира де Йонг. Според него заради проекта „Турски поток” Турция вече успя да си издейства 6% отстъпка от цената на природния газ и ще се стреми към още. „Освен това Турция не е Украйна и не е податлива на натиска, който Москва упражнява върху Киев през годините”, допълва анализаторът.

Влизайки на турския пазар, „Газпром” пък се изправи пред конкуренция от страна на Азербайджан, а потенциално и от Иран. Ако бъде постигнато споразумение по ядрената програма на Техеран, възможностите Европа да получава газ от Иран вече стават реалност.

В своя коментар де Йонг посочва още, че сделката с Турция много напомня на газовите споразумения, постигнати между Пекин и Москва през миналия май. Те бяха определени от Русия като „сделката на века”, но за анализатора това не е така, защото за да докаже, че няма нужда от Европа, „Газпром” е обещал значителни отстъпки.

Руските позиции са разклатени още и от ниската цена на петрола на международните пазари, а кризата в Украйна пък ускори плановете на ЕС за изграждане на своя Енергиен съюз.

Нещо повече, Европейската комисия скоро ще поведе и своята антимонополна битка срещу „Газпром”. Компанията е обвинена за по-високите цени на природния газ за Източна Европа, заключава авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 9 години
Законодателството не е срещу капризите на Путин, а да ни защити от него ... има лека разлика според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ае кво да се обяснява човек, все едно тръбопровода ше е по-къс от там дет викаш и ше "излезело по-евтино". Нали и на онея им паднаха валутите, а те ше го продават по-скъпо тъй като тръбите са по-дълги и т.н. и треа си вържат кесията и те ама дреме ти :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Всъщност, на никой от плоскоглавите не му и минава на ум да свърже потресаващия факт, че Европа вече е НЕТЕН ИЗНОСИТЕЛ НА ИСЛЯМ, че вече има коалиция на сунитски държави във военен блок, които вече воюват, а в тази коалиция Ердоган е лидер, магар и все още в сянка. Дали някой изобщо свързва бъдещето на Европа с тези нещица на фона на концентриране на енергийните трасета в ердоганова Турция и как ще изглежда един ден Газпром в очите на "децата на дъгата" в сравнение със сунитския му заместител...? Или всъщност третият пол няма да има нищо против здравия, загрубял, обрязан и рендосан предмет в задното си отверстие...? хаха!Btw, този предмет може и да не е това, което първосигнално сте си помислили! Може да е просто дръжката на черно знаме с кръстосани саби и някакви надписи на арабски... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Мда, наистина България се напълни с дикхедс, които се радват, че Европа ще купува руски и всякакъв друг газ от Турция! Виж го тоя ***-лизатор какво е написал:"...колкото повече пада цената на газта, толкова по икономически неизгодни стават всякакви потоци."Гениално заключение, нали? А от Азербайджан и Иран "газта" сигурно ще се движи по въздуха като *** газове на "експерта", щото природният газ се движи или по потоци, сиреч - газопроводи, или с доста скъпи и комплицирани корабни доставки. И всъщност, дали има чалъм на руснаците да им е икономически неизгодно да продават газ, а на азерите и персите да им е супер изгодно? И мани ги азерите и персите, ами ко прай *** европейски инвеститори в разните му ***, ТАНАП, КАНАП, ТАСКЕБАП и пр. уж не-потоци?И ако на никого не му е изгодно, ко правят децата на дъгата на континента на третия пол с всичкото си законодателство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
MZтка стига смята тея цени в долари бе младеж, да не би бюджета на Русия и Турция да са в долари бе или нашия ? Нали за това беше това отвързване на тая пуста рубла от долара и еврото, за да не стават тея манипулации от страна на Сашшш :)) С колко падна петрола с 45% е с колко падна руплата и тя с 45% е MZтка като продаде Рашастан една каца с нафта колко ше спечели в рупли ?? Когато две държави избегнат middleman долара, колко "неизгодно" ше бъде тоя проект за тях ?? Айде задачка от 3 клас събиране, изваждане и т.н. Долара се използваше първо за доверия и второ за търговия. Видяхме с доверието кво стана и търговията и ебаването на цените от Goldman Sachs също е за кво да го ползвам тоя долар ?? Може да го ползват само за мерило колко от собствените си валути да си разменят за друго нищо няма да го ползват капиши ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
ДХДО
преди 9 години
... ами като наойропа й харесва повече една зависимост от ердоан пред такава от путин , нейна си работа. Или тя ойропа нямаше много-много димата, какво й харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
valentino29
преди 9 години
Само да напомня ,че в преговорите с Иран по ядрения въпрос, Русия донякъде защитава позициите на Персите,не даром,освен това още от миналата година се договориха да изкупуват от Иран нефт и газ срещу инфраструктурни проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Ниската цена на нефта, означава и ниска цена на газта, а колкото повече пада цената на газта, толкова по икономически неизгодни стават всякакви потоци!Ако се окаже, че Турция ще може да транзитира големи количества газ от Иран и Азербайджан, позицията на Русия съвсем ще отслабне, а тази на Турция ще стане ключова, защото ще може да предлага газ от три източника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още