IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чижов: България така и не определи своите приоритети за "Южен поток"

Ядрената енергетика може да провали плановете за Енергиен съюз, смята постоянният представител на Русия в ЕС

11:00 | 13.03.15 г. 6
Чижов: България така и не определи своите приоритети за "Южен поток"

България така и не успя да определи своите приоритети по отношение на газопровода „Южен поток”, а сега, след провала на проекта, се опитва да си осигури азербайджански газ по Трансанадолския газопровод (TANAP). Това заявява постоянният представител на Русия в Европейския съюз (ЕС) Владимир Чижов в интервю за „Интерфакс”.

Според него проектът за пренос на азербайджански газ през територията на Грузия и Турция (чрез TANAP), а след това през Гърция и по дъното на Адриатическо море до Европа (чрез Трансадриатическия газопровод – ТАР), е нерентабилен. Минаването на тръбата под Босфора ще е много трудно за техническо изпълнение и много скъпо, допълва той.

За Чижов ТАР може да се превърне в жизнеспособен проект само ако се свърже с „Турски поток”. Той посочва още, че в ЕС мненията за новите руски планове - прекратяване на "Южен поток" и насочването към Турция, са поляризирани, но като цяло вече има разбиране, че ситуацията трябва да бъде дискутирана, да се търсят решения.

Страните, които са участвали в „Южен поток”, пък сега търсят най-добрите възможности за изход от ситуацията и се правят опити да се активират алтернативни трасета, като Nabucco, който вече е погребан, смята още руският представител в ЕС.

Владимир Чижов коментира и плановете на новата Европейска комисия да създаде Енергиен съюз. Той не е оптимист за бъдещото на подобно обединение и посочва една от причините – ядрената енергетика.

„Има държави, които искат да модернизират своя енергиен ядрен сектор, да строят нови АЕЦ и за целта ще използват и бюджетни средства, парите на данъкоплатците. Това, разбира се, е неприемливо за тези страни, които се отнасят отрицателно дори и към самата мисъл за използването на атомната енергия”, обяснява Чижов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Ако и Монсанто влезе!...................Нашите чиновници по върха са толкова зависими и откъде ги бълват още и още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Не дават бе Чижов американецот не дава,а ние какво искаме на новите ни господари не им пука.Навремето в ръцете ви бяхме и ей така за бог да прости ни харизахте на враговете си.Кой ви е виновен ,че сега нас обвинявате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
Ами да прав си понеже България не е суверенна страна ! Нашите управляващи те са *** тях ги интересуват само подкупи и как открадната повече пари ! Нали видя вчера Плевнюлиев в Белград . Каза дирекно Русия и Брюксел да се разберат какво ще правим! Такъв президент *** досека България не е имала в 1325 годишната си история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
България вече нищо не може да определя! Не е работа на България да определя каквото и да било! Това руснаците трябва вече да са го разбрали! Чижов само си плещи... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"180 тона високорадиоактивни отпадъци от работата на 1- 4 енрегоблокове на АЕЦ Козлодуй трябва да посрещне обратно страната ни от Русия. Периодът, в който това трябва да стане, е 2025-2035 година."Има и слухове за политическа подкрепа за добив на шистов газ. Като добавим и мераците на "Монсанто", тази хубава земя на която живеем /все още/ се очертава да се превърне в 111 000 кв км. токсично бунище. Ако има все пак някои не токсични местенца останали то те ще бъдат за военни бази и лагери за бежанци. Местното население мисля че се досещате какво ще бъде. НПО усилено работят по въпроса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"180 тона високорадиоактивни отпадъци от работата на 1- 4 енрегоблокове на АЕЦ Козлодуй трябва да посрещне обратно страната ни от Русия. Периодът, в който това трябва да стане, е 2025-2035 година."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още