IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Азербайджан не вярват Nabucco да се възроди

Азербайджанският газ едва ще стигне да запълни ТАР и за Nabucco няма суровина, посочват експерти

16:17 | 06.03.15 г. 1
В Азербайджан не вярват Nabucco да се възроди

В Азербайджан не смятат за икономически изгодно възстановяването на работата по газопровода Nabucco, става ясно от публикация в изданието „Кавказки възел“. Според местните експерти страната не изпитва затруднения за експорта на своя природен газ, а за допълнителните ресурси вече има други експортни маршрути.

Припомняме, че при посещението на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас преди няколко дни се заговори за рестарт на проекта за газопровод от Каспийския регион до Европа. В общата пресконференция след срещата българският премиер Бойко Борисов обясни, че двете страни са договорили обединението на ТАР и Nabucco и ще разговарят с Европейската комисия за размразяването на проекта.

Плановете за газопровода Nabucco предвиждаха преноса на газ от Азербайджан за Европа. Проектът обаче приключи безславно, защото изгуби в конкуренция с Трансадриатическия газопровод (ТАР) битката за преноса на газ от находището „Шах Дениз“ II.

Затова и ръководителят на изследователския център Caspian Barrel Илхам Шабан коментира пред „Кавказки възел“, че е възможно информацията след срещата да не е предадена коректно и въобще да не става въпрос за рестарт на проекта в първоначалния му вид – от Източна Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария.

Припомняме, че след като Азербайджан и Турция се договориха за строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP), трасето на Nabucco беше съкратено. Дори и така обаче проектът не успя да намери необходимите количества газ, за да се реализира.

Шабан е категоричен, че не е нужно строителството на нови скъпи газопроводи, а чрез газови връзки държавите от Югоизточна Европа ще могат да получават азербайджански газ по „Южния газов коридор“. Всъщност пример за това е бъдещата ни връзка с Гърция - „Комотини – Стара Загора“, която ще се яви разклонение на ТАР.

Един от членовете на Азербайджанския национален комитет по евроинтеграция Торгул Джуварли също изказва съмнения доколко реалистични са плановете за връщането на Nabucco на газовата карта на Европа. „Азербайджан има своите ангажименти за увеличение на доставките по ТАР“, коментира той и допълни, че акционерите в газопровода са предвидили възможността за постепенно увеличение на пренасяните обеми.

„Азербайджанският газ едва ще стигне да запълни ТАР“, коментира още Джуварли. За него други източници на газ за Nabucco няма да се появят в близките 10-15 години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
"Затова и ръководителят на изследователския център Caspian Barrel Илхам Шабан коментира пред Кавказки възел, че е възможно информацията след срещата да не е предадена коректно и въобще да не става въпрос за рестарт на проекта в първоначалния му вид от Източна Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария."**********************Мда, прав е човекът - толкова тъпашко звучи, че прилича на грешка в превода! Обаче не е грешка, не е.... хахаха! По-скоро е бълнуване на болен човек! Нашият съвсем на сериозно обедини TAP, Nabucco и даже гръцкия терминал за втечнен газ, за да ги прекара през България! ХЪБита си иска ХЪБ-а и никой не може да го спре! Ето и изказването на живо:https://***.youtube.com/watch?v=_RkU4-cPHC0Хвала на такива държавни ръководители! Ура, другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още