IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли краят на Nabucco?*

Енергийният ни министър изрази своето съжаление, че „проектът Nabucco заобикаля България“

14:07 | 28.06.13 г. 10
Дойде ли краят на Nabucco?*

Изборът на консорциума „Шах Дениз ІІ“ е краят на Nabucco, категоричен е енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него това е „предизвестен край“, защото проектът е бил много амбициозен.

По Nabucco – Запад трябва да се пренасят по 31 млрд. куб. метра газ годишно. „Конкурентът“ ни – Трансадриетическия газопровод, предвижда пренос само на 10 млрд. куб. метра, а капацитетът на самото находище „Шах Дениз ІІ“ е 8 млрд. куб. метра с тенденция за леко увеличение.

Тасев коментира още, че България все още не е губеща страна от ситуацията. По споразумението с „Шах Дениз ІІ“ се предвижда разклонение на Трансатлантическия газопровод към Солун и Комотини. Целта е да се повиши капацитетът на газопровода с руски газ, идващ от „Син поток“.

Така отново се възражда въпросът за интерконекторната връзка между Стара Загора и Комотини, през която ще можем да получим азербайджански газ от „Шах Дениз ІІ“.

За прераразглеждане на газовите връзки с Гърция се обяви и президентът Росен Плевнелиев. В свое изявление той коментира, че разглежда решението на консорциума "Шах Дениз ІІ" като началото на изграждането на Южния газов коридор. За него Nabucco все още има своята роля на енергийната карта на Европа. 

"В ресурсно отношение „Набуко-Запад“ разчита на находища в Каспийско море, Централна Азия, Ирак, Източното Средиземноморие и Черно море, които са в процес на проучване или предстояща експлоатация. Затова България, заедно със своите партньори, трябва да продължи да търси технически и инвестиционни решения за реализация на проекта", се казва в официалното съобщение, изпратено от президентската пресслужба. 

Енергийният ни министър Драгомир Стойнев беше разочарован, „че проектът заобикаля България“, но не трябва да бъде зачеркнат. Това изявление направи той след като депутатите приеха на второ четене Закона за енергетиката, цитиран от Dnes.bg.

От думите му не става ясно дали България обмисля решение да напусне Nabucco, защото коментира, че все още има възможност да се търсят други източници на природен газ.

Има две находища в Каспийско море, които на технологичен език са "узрели" за добив на природен газ, разясни Стойнев. 

Проектната компания, която се занимава с управлението на проекта за изграждане на газопровода Nabucco West също изрази своето съжаление от решението на консорциума "Шах Дениз ІІ". От компанията коментираха още, че до дни ще има събиране на акционерите, на което да бъде взето решение как ще продължи работата по проекта.

* Обновено с изявлението на президента Росен Плевнелиев за развитието на проекта Nabucco - Запад

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
vsp7
преди 10 години
Заобикаля ни защото:1.В Набуко основни акционери са Българската незнам какво си, Румънската незнам що си, Унгарската национална едикаква си, Турската народна ....., единствената нормална капиталова компания е OMV.2.The shareholder structure of the Trans Adriatic Pipeline project comprises of Swiss Axpo (42.5%), Norwegian Statoil (42.5%) and German E.ON (15%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Аз бих казал..А защо след като неразполагаме с газ. Не се опитаме да живеем и без него. Или да сведем зависимостта си до минимумЗащо държавата не създаде компания за производство на соларни панели и не покрие неизползваемите държавни пустеещи площи с тях. Да национализира ел.мрежата си и да я захранва с евтин и екологичен ток от вятър, слънце. вода и термал. Да прозивежда- ДЪРЖАВАТА малки ел.автомобили по подобие на нисан лиив/към момента в достиг на 150 км с едно зареждане/ РБ има малка територияЗащо ние трябва постоянно да зависим от някои, а не погледнем какво правят северните страни със много по-малко слънцегреене от насЗащо постоянното каране кой да "дърпа юздите и накъде" са губи основното - държавния/общия/ интересПомнете завета на великия ХАН с колчана стрели: "Само заедно можем" или Само Леви политики/социализъм/могат да ни изведат до благополучие и благоденствие. Обречени сме на това, а стотици години бягаме към индивидуализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
mitkopom
преди 10 години
Не виждам кой знае какъв проблем от така създадената ситуация. Правим връзка с тръбата в гърция и воала ето ви алтернатива на монопола на газпром... Няма никаква драма в случая освен за газпром разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
albobo76
преди 10 години
Реалността, без значение дали ни харесва или не е, че единственото място откъдето можем да купуваме газ е Русия. Ако искаме диверсификация трябва да помислим за алтернативни източници на енергия. Единствената алтернатива, за която се сещам е атомна енергия, но тя беше отхвърлена от българският народ, който се държи, като тинейджърка, хем й се иска, хем не й стиска. Хем да не зависим от Руския газ, хем не искаме атомната централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Глупости!Приказките ти са пропаганда в съветски стил.Газът за *** или Набуко идва от едно и също място (находището Шах Дениз) и въобще не става въпрос за "миниатюрни източници".И Южен Поток и Набуко са обезпечени с доставки. Въпроса беше откъде точно да мине трасето, и както видяхме вече, нормалните хора избират по-малко рискови в политическо отношение страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
albobo76
преди 10 години
Уважаеми, преди да плюете по министъра и да се делим на Русофили и Русофоби, се информирайте по-подробно за газопровода Набуко или както би било по-правилно да се нарича Набуто. Този проект е Западната алтернатива на Руският Южен поток. Ако единият се осъществи, просто няма място за другият, точка. Преимуществото на Ю. Поток е че количествата газ са обезпечени многократно и за дълго от Руските находища, а Набуто само от това в Турция, което е миниятюрно в сравнение в Руските. Набуто е политически проект и като всеки такъв е икономически необоснован.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
Tony
преди 10 години
Заобикаля го, защото тук е руска зона! Това носи политическия риск.Тук може да минат САМО руски тръби и българския потребител никога НЯМА да може да купи газ от Набуко! Ще остане роб на енергийната мафия!Е това беше до сега!Бъдещето е пред нас! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
edimi
преди 10 години
Тоз` трябва да съжалява, че се е родил. Гадни лиз***чи на руски за*ници!Докато ни разиграват сценки с назначения и уволнения, България ще бъде и Е отсвирена от всички диверсифициращи енергийни проекти. Ще се пулят когато се сбъдне проучването, че 2025-30 ще имат всичко на всичко "обитатели на територията БГ" не повече от 4млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Да не се прави на изненадан въпросният министър русофил.Защо компаниите от Набуко да рискуват със страна като България, където про-руското лоби здраво спонсорирано от Путин сваля всяко едно правителство както и когато си иска???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още