IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Абаджиев: ЕК допусна грешка, като оттегли подкрепата си за Набуко

Азербайджан няма интерес от Трансадриатическия газопровод, защото няма перспектива да придобие газопреносната мрежа на Гърция, според експерта

19:32 | 07.03.15 г. 2
Д. Абаджиев: ЕК допусна грешка, като оттегли подкрепата си за Набуко

Европейската комисия (ЕК) допусна стратегическа грешка, като оттегли подкрепата си за проектогазопровода Набуко в полза на Трансадриатическия газопровод. Това коментира в предаването на телевизия Bulgaria on Air “Брюксел 1” бившият ни представител в проектната компания за газопровода Димитър Абаджиев.

Според Абаджиев идеята за възраждането на проекта Набуко, която премиерът Бойко Борисов анонсира при посещението на президента на Азербайджан Илхам Алиев преди дни, не е безпочвена.

Абаджиев подчерта, че проектната компания е свършила много работа. “Имаше оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в България, Румъния и Унгария, имаше и разрешения за строителство, бяха започнати отчуждителни процедури”, посочи той.

Според него Трансадриатическият газопровод няма икономическа логика и вече не е изгоден за Азербайджан, защото страната вече няма перспектива да придобие газопреносната мрежа на Гърция.

Припомняме, че азерската държавна газова компания SOCAR имаше подписан предварителен договор за гръцкия газопреносен оператор, след като Газпром се оттегли от процедурата по приватизация. ЕК обаче отхвърли сделката.

Абаджиев посочи, че дори и Трансадриатическият газопровод да се реализира, липсва инфраструктурата, която да доставя газа от Южна Италия до Централна Европа, а това допълнително оскъпява проектите.

Целия разговор с Димитър Абаджиев може да гледате в предаването “Брюксел 1” на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Naematel
преди 9 години
Този *** и селски тарикат не е никакъв експерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Мда, не само грешка, голяма, ОГРОМНА загуба беше загубата на заплата от над 40 хил. еврака с платени режийни във Виена за безценния специалист по газови проекти Абаджиев - дипломант на пристижната академия "Раковски 134", Made in СДС! Да не пропуснем все пак да отбележим - горните суми, гонещи месечно сто бона в евро бяха, а може и още да са за сметка на тъпака, плащащ данъци в България!!! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още