IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове и реалности за "Турски поток"

В Анкара Путин премълча липсата на финансови средства за реализацията и на "Южен поток", и на "Турски поток"

08:30 | 04.02.15 г. 42
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

На 1 декември руският президент Владимир Путин коментира след среща с турския си колега Реджеп Тайп Ердоган, че ще сложи край на проекта „Южен поток“, който трябваше да пренася руски природен газ, заобикаляйки Украйна. Изложените мотиви тогава бяха нежеланието на България да разреши реализацията на проекта.

И за първи път тогава Путин спомена за възможен нов поток – този път „Турски“. На пръв поглед изглежда, че с новия проект Москва ще предаде кранчето на Турция – плановете предвиждат трасето на новия газопровод да минава по дъното на Черно море, през територията на Турция и да се влее в газов хъб в близост до гръцката граница. Именно оттам европейските клиенти ще купуват руски газ.

Европа е един от важните пазари за Русия по отношение на износа на природен газ – по първоначални данни през 2014 година към клиентите от Стария континент са заминали малко над 161 млрд. куб. метра руски природен газ. В същото време „обръщането на Изток“, или изграждането на разширението на „Силата на Сибир“ ще осигури продажбата на 38 млрд. куб. метра годишно на Китай.

От тази гледна точка едва ли „Газпром“ иска да загуби Европа и „Турски поток“ изглежда вариант за запазване на доставките. От друга страна обаче газовите въпроси винаги са били един от инструментите за прокарването на руската политика на Стария континент. Затова и, на базата на публичните факти, трудно може да се повярва, че Русия ще отстъпи на Турция своите газови интереси.

Но дали в своето изказване в Анкара Путин не забрави продължаващите икономически санкции срещу Русия, намаляващата печалба на „Газпром“ и други негативни фактори, които биха направили „Турски поток“ прекалено скъп проект за реализация точно в този момент?

Едва ли, но финансовата страна на въпроса виси със страшна сила. Още в началото на октомври от „Газпром“ признаха, че санкциите ще оскъпят виталния тогава проект „Южен поток“ със 7,5 млрд. евро до 23,5 млрд. евро.

Плановете за изграждане на „Южен поток“ предвиждаха „Газпром“ да използва собствени средства, които да бъдат възстановени от транзитните такси. Собствените средства в условията на кризата, обхванала Русия, и ограниченията за използване на европейските капиталови пазари, изглеждат голям лукс за „Газпром“ днес. Паралелно компанията записва загуба след загуба във финансовите си отчети и вече съобщи за намаляване на капиталовите си разходи с 8 млрд. долара. 

На този етап руската Сбербанк изрази своето желание да финансира проекта, но тази банка е в европейския списък със санкционираните корпорации на Русия. Допълнително и Русия, и Турция вече разчертаха маршрута на „Турски поток“ по дъното на Черно море, а традиционно за руските проекти финансовият план е някъде в неясните моменти.

„Газпром“ разчиташе още и че ще получи аванс от китайската газова компания CNPC за строежа на разширението на „Силата на Сибир“. Китайската компания обаче не се съгласи на този вариант и очакваните 25 млрд. долара няма да бъдат преведени. 

И така – един от най-важните моменти във всяко бизнес начинание – финансовият, по отношение на „Турски поток“ остава в сферата на вероятностите. Подобно всъщност е положението и за „Южен поток“.

В допълнение за реализацията на който и да е от двата проекта - „Южен поток“ по европейските правила или „Турски поток“ по сегашните договорки, Русия губи част от силата си на европейския газов пазар и вероятно тепърва ще сме свидетели на стъпките на Москва от една страна да запази своите лостове, а от друга – да не загуби важни пазари.

Турция от друга страна може да лавира - освен "Турски поток" (ако бъде реализиран), през територията на страната ще премине друг газопровод с европейско значение - TANAP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Знаеш ли за руските кораби в международни води до Мексико?Дали пък имперските интереси на Корпорация САЩ не ги прави по-внимателни и не прави в Крим това, което направи в Косово и Югославия?И ако Украйна влезе в ЕС, какво точно ще спечели?А и ЕС иска ли я?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Очаквам Плевналиев да застане на американската врата и да брани Европата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 25 rate down comment 25
Mavi Goz
преди 9 години
Ми щом интереса на Европа е в кухнята на Русия, тогава ще има бой с тигана по главата! хахаха! Да направиш въоръжен държавен преврат в рускоезична държава не е най-добрият начин за Европа да си защитава интереса и тепърва ще го разбере! Още повече - да докараш откровени нацисти да управляват!!!! Коментарите на този факт вече в Европа от шушукане се превръщат в боботене и скоро ще изригнат в крясък - и това е моя прогноза - отбележи си я някъде... хехе!А Путин вече 3 пъти руснаци го избираха и пак ще го изберат. Явно руснаците, с които ти общуваш, са некви от друга марка и те не са годни да живеят в Русия. Руснаците от доста време са свободни да пътуват и пътуват по цял свят - яко! Тези, които не искат, вече не живеят в Русия. Тези, които си я харесват каквато е, останаха. Има много малко, които са там, но искат от Русия да направят Германия или УСА - те са за оплакване... хахаТа така - ще продължим да следим мача.... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
и P.S- не е въпроса да се драчим до смърт, а да спорим цивилизовано. В спора се разждала истината за казали по умни от нас хора.. И всеки има какво да научи от всеки друг.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 15 rate down comment 13
georgi_shum
преди 9 години
Не ме слагай мен в кюпа много моля. Никога не съм коментирал полските амбиции, а за шистов газ, единственото, което съм казвал, е че трябва да проучим имаме ли, нямаме ли и до там. По ЮП - за Nти път - никога не е се е предвиждало да получаваме газ по него. Само да транзитираме.Убеден съм, че още дълго време ще си ползваме руски газ, но трябва да имаме и друг. За Козлодуй - тука ще сме на 31.10 2017 живот и здраве и 5 блок ще си работи. Приемам облог за обратното. И мен да ме наричаш русофоб не върви:) знаеш що. По скоро русофоба си ти - да твърдиш, че руския народ е не способен да излъчи друг водач, които да защитава интереса им по начин различен от путиновия - говори, че имаш крайно ниско мнение за този народ.И цяла Европа да не си фледа интереса, само за да не дразни Путин.. няма да стане.. Щото пак за N-ти път асоциирането на Украйна в ЕС не дразни Русия като държава, Дразни имперските амбиции на Путин. Има разлика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 9 години
И всички дришляци, които сега *** от радост за всеки успех на пресата върху Русия, нека запомнят още една моя прогноза:Този път след Путин няма да дойде Раиса Горбачова с нейната булонка на каишка. За стола на Путин чакат Шойгу, и някои, които още не са се показали на слънце. То и Путин не беше... Та не е сигурно, ако и когато Путин падне, какво ще дойде!Да не ви излезе през носа русофобията, когато докарате руснаците до там, че да имат само един път и той да е на запад! Това в Украйна е само учтивата молба на Русия да не я дразните... хахаха!Гледайте клипчета от Украйна с бягащи от войната семейства с малки деца - полезно е! И те само преди година са мислели, че това никога няма да им се случи! И там все още се млатят само с Град-ове, още не са се замлатили с "Ураган"-и, а тук никой няма да си играе да разкарва тези кюнци на такива дистанции - до тук има какво да долети напряко през морето... хахаха!Колкото по-зле става Русия, толкова повече се напича яйцето на дупето на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 24 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Пак се предавам! Аз нали знаеш, че не се драча до смърт - казвам и после бегам бързо. После само припомням. Напр. по-миналата година казах, че шистовият газ е една партенка, която скоро силно ще се разсмърди, а вие с ЕмЗет-ката и останалите русофоби квакахте в хор как Путин ще го издуха, когато Полша забие ножа на Газпром. Цялата минала година тука най-активните мозъци ме заливахте с помия, че съм фен на Путин.Ти май имаше потребление на газ в бизнеса си. Лани ти казах, че без ЮП някой ден ще ревеш за руски газ, ама нема да има. Запомни го!Пак по-миналата година ви казах, че ще останем без АЕЦ. Тука пак зяхте колко съм ***. Искам на 31 октомври 2017 пак да сме тук, за да видим дали 5-ти блок продължава да работи, или спира за неопределен период.Писах ли, че цената на 2 блока в Белене ще е колкото за един американски блок в Козлодуй? Така ли излезе?Аз съм на финала, но вие един ден ще бъркате акита като бегеманчето - ако това, ако онова... това ще ви е останалп в БеГе-то - акита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
чакай да спере скоро време..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
И ако беше построен у нас според любимите руски клаузи в договорите с българи никога нямаше да е на печалба и таксите от транзит нямаше да бъдат достатъчни за изплащане на плаващите руски лихви по кредита за изпълнението му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
ама си е факт, че е наполовина празен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още