IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Русия ѝ предстои борба за спасение на банковата система за 40 млрд. долара

Москва оказва значителна помощ на сектора, но според експерти тя може изобщо да не е достатъчна

11:32 | 24.01.15 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговският клон на ВТБ също изпитва сериозни затруднения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговският клон на ВТБ също изпитва сериозни затруднения. Снимка: Ройтерс

Русия може да се наложи да похарчи повече от 40 млрд. долара тази година, за да избегне банкова криза. Нарастващата възможност от рязко свиване на икономиката заплашва да натрупа допълнителни разходи за сектора, който вече страда от западните санкции заради намесата на Москва в Украйна и спада на рублата, пише Ройтерс.

Руските банки изпитват влошаване на качеството на своите заеми, увеличение в разходите за управление на риска и на разходите им за финансиране. Банкерите и анализатори прогнозират, че нещата ще стават все по-зле.

Това представлява сериозно предизвикателство за президента Владимир Путин. Той дойде на власт преди 15 години след икономическа криза, която унищожи финансовата система. Популярността на Путин и неговата партия „Единна Русия“ до голяма степен се дължи на репутацията им на възстановили стабилността на системата.

„Очакваме свиване в броя на малките, средните и големите банки тази година“, заяви в четвъртък Михаил Задорнов, директор на ВТБ 24, търговският клон на втората в страната банка ВТБ. „Ще бъде трудно за всички банки. Най-слабите ще напуснат пазара“, допълва той.

Руската централна банка (РЦБ) вече намали регулациите върху банките, а правителството предложи подкрепа за повече от 1,2 трлн. рубли (19 млрд. долара) тази година след като похарчи повече от 350 млрд. рубли през 2014 г. Анализатори предупреждават, че това е едва част от нужното количество.

Антикризисните мерки ще поставят значителен натиск върху руските резерви в чуждестранна валута и бюджета на страната, за който вече се прогнозира, че ще има поне 3% дефицит от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година. Бюджетът е притиснат най-вече от спада в цените на петрола, който изяжда жизненоважните за страната приходи от износ.

“За да запазят статуквото, банките ще имат нужда от много повече капитал от 1 трлн. рубли”, заяви Ярослав Совгира, управляващ директор на рейтинговата агенция Moody’s за Русия. “Един трилион ще повиши коефициентът на капиталовата им адекватност с около 2 процентни пункта. От друга страна заради кредитните загуби ще наблюдаваме намаление с около 5 процентни пункта”.

Друг проблем на планираната правителствена финансова инжекция идва с предложените условия. Руските банки биват “помолени” да увеличат даването на заеми за основни сектори на икономиката с около 12%. Това допълнително ще намали капиталът им.

Очаква се скоро правителството да раздаде до 1 трлн. рубли от държавни ценни книжа, издадени миналата година, на банки като ВТБ, Газпромбанк и Россельхозбанк. Те са държавни и попадат под санкциите, наложени от западните страни като наказание за намесата на Русия в Украйна.

ВТБ и Газпромбанк също така се очаква да получат пари и от Националния фонд за богатство. Държавният инвестиционен фонд първоначално бе замислен за подкрепа на пенсионната система. От него ще бъдат извадени над 200 млрд. рубли.

Една от големите банки в страната Сбербанк също така може да привлече заем от централната банка, която е основният ѝ акционер, до 600 млрд. рубли. Друг вариант е да удължи съществуващ в момента заем от регулатора. От банката заявиха, че е прекалено рано да се говори за нов заем към момента.

BNP Paribas изчислява, че руските банки могат да имат нужда от до 2,7 трлн. рубли (42 млрд. долара) допълнителни капитали, за да подкрепят даването на заеми и да абсорбират загубите от кредитите. Такива данни биха се равнявали на 20% от планирания бюджет на Руската федерация за 2015 г.

Главният директор на Сбербанк Херман Греф заяви миналата седмица, че руските банки ще трябва да създадат около 3 трлн. рубли запаси тази година, ако цената на петрола достигне средно 45 долара за барел.

Миналия месец държавата похарчи 130 млрд. рубли, за да спаси първата голяма банка, станала жертва на кризата с рублата. Това бе средната по големина Trust Bank, която тогава бе 15-та най-голяма по търговски сметки и 32-ра по активи.

„Ако 30-те най-големи банки попаднат в опасност, правителството ще трябва да ги спаси на всяка цена“, заяви Армен Гаспарян, банков анализатор в Renaissance Capital. „Би било много болезнено такава банка да потъне, тъй като може да предизвика криза на доверие, при която населението започва масово да си тегли депозитите и междубанковите лихви скочат до небето“.

Заместник-управителят на РЦБ Михаил Сухов коментира пред Ройтерс, че той не очаква вълна от фалити на банки. Въпреки това сегашната финансова криза би могла да принуди онези, които се занимават с високорискови финансови операции  да напуснат пазара.

До момента централната банка твърди, че лошите заеми са едва 3,8% от активите на банковия сектор към началото на декември. Но Moody’s, която използва друга методология, ги оценява на 7,5% към момента и смята, че те могат да се удвоят тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Остава някой да го обезщити!Всичко е само парлама, като санкциите, вижте ни!Накрая Европа с двата крака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
lstanev
преди 9 години
Путин и приятелите му ще се справят! О, да!За мужиците както винаги - бой, глад и ... тия три неща.там си е така, не могат да се променят. Родените роби, винаги остават роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
Иран се отказва от долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
v_tin
преди 9 години
Хаха смях в залата, има една поговорка, каквото повикало това се обадило. Ако дойда да ти играя 2 тупаника ти какво ще кажеш?? Ще си говорим или и ти ще гледаш да ме цапардосаш??А относно рейтинга - запитваш ли се на кого са тия рейтингови агенции, какво стана с КПМГ глоба а? А направиха поразии за милиарди и само 100 000 глоба?? Та това е с рейтинга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Абе според д-р Пол Крейг Робъртс други работи й предстоят на Русия...! хехе! Който иска и може, да изслуша това интервю на един сериозен, неслучаен американец какво мисли по този и други въпроси:http://kingworldnews.com/dr-paul-craig-roberts-broadcast-interview-available-nowdr-paul-craig-roberts/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Намерили сме кого да оплакваме. Русия направи това което преди нея направиха САЩ и Япония , а веднага след нея щафетата взе ЕС. И едва ли е възможно друго. Американците за пет години напечатаха 4.5 трилионна долара и два пъти обезцениха валутата си спрямо основния икономически конкурент ЕС. Всички тези милиарди книжни пари се насочиха там където могат да се купят реални активи. Тогава? Просто правиш като другите и купуваш злато. Само през изминалата година Русия е увеличила с 46% златните си запаси?!? Скоро ще стане ясно кой е реално за съжаление. Съмнявам се че това ще е Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Така е както казваш,.. поне за сега. Но в някой момент може и да не е така.Когато и ако им стане по-изгодно, руснаците наистина може да им теглят една ***..на. Очевидно това сега не е така. Все пак QE - то може и да има и някои скрити мотиви - поставяне на предпазни мрежи срещу default на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
еми кво да прайш така е. То е същото все едно нашия Софиянския където извърши кражбата на века и после да съди държавата, че си го е взела. Който е инвестирал в това дружество пие вода или на добра воля му дават някоя акция от фирмата която го е купила и толкоз, ако искаш ако не то довиждане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 9 години
Съгласен съм че е крал, но там имаше и други акционери. Можеше навремето да им хвърлят по едно мижаво обезщетение. А сега някой ще гризе дръвчето! Познай кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още