IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата отново пое надолу след опасността от понижение на рейтинга на Русия

Петролът падна много и руската валута не може да устои на този натиск, посочва експерт

10:31 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата отново пое надолу след опасността от понижение на рейтинга на Русия

Рублата отслабва за пети пореден ден в четвъртък, след като ден по-рано Москва призна възможността за загуба на инвестиционния рейтинг на страната на фона на спада на цените петрола, изпратил икономиката в рецесия.

Руската валута губи 1,67 на сто до 65,35 за долар. Спадът идва след изявлението на финансовия министър Антон Силуанов, според когото Русия може да бъде принудена да изхарчи 500 млрд. рубли (7,58 млрд. долара) от Резервния фонд на стойност 88 млрд. долара в подкрепа на паричното средство, което по думите му е "подценено".

Същевременно руските пари поевтиняват и спрямо еврото, въпреки че единната валута губи позиции в основните курсове. Спадът е с 1,73 на сто до 77,181.

Сред причините за отстъплението на руската валута е спадът на цените на петрола, понижили се с близо 60% от юни миналата година досега. Негативно влияние имат и санкциите на Запада във връзка със ситуацията в Украйна, които блокират външното финансиране за руските компании.

"Очаквания, че S&Р може да свие руския рейтинг под инвестиционния клас предизвикаха негативна реакция на инвеститорите в деноминирани в рубли активи", заяви пред Businessweek Андрей Верколанцев, ръководител на изследователското звено на Kapital Asset Management LLC в Москва. "Петролът падна много и рублата не може да устои на този натиск", добави той.

Руските активи са под нов натиск през тази година, след като през миналата седмица Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на страната до едно ниво над инвестиционния клас. Оценката на S&P се очаква в рамките на следващите няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още