IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Русия до BBB-

Оценката е с негативна перспектива и е една степен над неинвестиционния клас

09:41 | 10.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи рейтинга на Русия до BBB-

Международната кредитна агенция Fitch Ratings е понижила рейтинга на Русия с една степен – от BBB до BBB- с негативна перспектива, съобщи CNBC.

От агенцията посочиха в доклад, че решението се основава на две прогнози: средна цена на петрола сорт брент от 70-80 долара за барел през 2015 г. и рисковете за поддържане на политическата и социалната стабилност в страната.

Спекулации за възможно понижение на руския рейтинг се появиха и по-рано тази седмица. Ходът на Fitch бе предвиден предварително от ръководителя на звеното за глобални стратегии в Societe Generale Реги Шателие.

В същото време според експерти, интервюирани от Bloomberg, до април може да се очаква, че другите две големи кредитни агенции – Moody's Investors Service и Standard & Poor's (S&P), ще лишат Русия от инвестиционния ѝ рейтинг.

BBB- е последната степен от инвестиционен клас, която се споделя както от Fitch, така и от S&P. Ако агенцията в действително намали кредитната оценка на Руската федерация до април, рейтингът ще слезе до "боклук". В този случай много от големи клиенти ще бъдат принудени да се отърват от руските си активи.

Въпреки това Шателие вярва, че принудителните разпродажби на руски държавни облигации в случай на загуба на инвестиционния статут ще бъдат ограничени. Според него повечето инвеститори вече са калкулирали риска във връзка със санкциите още през 2014 г..

Третата голяма агенция – Moody's, все още запазва рейтинга Baa2, който е две стъпки над ниво "боклук".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
И колко е делът на държавния дълг в руския БВП, бе смешници? Около 2-3% само. Голям е корпоративинят дълг, но той не влияе на държавния, а влияе върху рейтинга на кредиторите на руски корпорации. Смешници, палячовци и клепоухи агитаториДа живее ЦРУ ---ураааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още