IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Геополитиката и петролът определят перспективите пред банките в ОНД

Санкциите и по-ниската цена на петрола ще се отразят на руската икономика и банките, а украинските кредитори преживяват осезаем стрес в резултат на кризата

16:58 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Слабата руска икономика се оказва още едно предизвикателство за банкие в ОНД.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Слабата руска икономика се оказва още едно предизвикателство за банкие в ОНД. Снимка: Ройтерс

Геополитиката и петролът определят перспективите пред банките в Общността на независимите държави (ОНД) през 2015 г., смятат експертите от рейтинговата агенция Fitch, цитирани от Ройтерс.

Санкциите и по-ниската цена на петрола ще се отразят на руската икономика и нейните банки, а украинските кредитори преживяват осезаем стрес в резултат на кризата в страната.

Представянето на банките в други страни от ОНД би трябвало да е по-стабилно, но и те ще срещнат редица предизвикателства, които произлизат от по-слабото руско търсене и по-ниските приходи от петрол.

Fitch очаква, че икономиката на Русия ще се свие с 1,5% през 2015 г., като спадът може да се задълбочи, ако санкциите бъдат затегнати, отливите на капитали продължат или пък ако петролът все така да поевтинява.

Слабата икономика, която вече е депресирана заради обезценяващата се рубла, прекратеният достъп до финансовите пазари, повишаващата се инфлация и по-високите лихвени проценти ще поставят кредитните портфейли и рейтингите на банките в Русия под сериозен натиск догодина. Перспективата пред сектора е негативна, добавя Ройтерс.

Според експертите на рейтинговата агенция увеличаващият се дял на лошите кредити, по-слабият ръст на рентабилността и продължаващото покачване на корпоративните кредити ще постави под натиск капиталовите съотношения на руските банки. Някои от тях вече са свити заради комбинацията от лоши кредити, експанзия на портфейла и обезценяването на рублата.

Според Fitch суаповете и репо инструментите на централната банка ще подкрепят валутната ликвидност и ще позволят на банките да посрещат огромни по размери падежиращи емисии в чужда валута през 2015 г.

Банковата система на Украйна преживява значителен стрес в резултат на кризата в страната. Агенцията прогнозира, че оперативните условия ще бъдат доста сложни през 2015 г., а дори и след това, което се отразява от негативната перспектива пред сектора.

Кредитните портфейли на банките се влошиха рязко в резултат на по-големия дял на лошите кредити и острата обезценка на гривната, което се отрази на капиталовите съотношения и финансовата стабилност на банките.

През 2015 г. икономическият растеж в Казахстан ще остане солиден, което ще подкрепя стабилната перспектива пред банковия сектор на страната, въпреки сътресенията в Русия, по-ниските цени на петрола и девалвацията на казахстанското тенге.

Представянето на банките обаче ще бъде ограничено заради липсата на нов бизнес и последващи провизии за лоши кредити. Банките едва ли ще прочистят кредитните си портфейли заради ограничения размер на Фонда за проблемни кредити.

Перспективите пред банковия сектор на Азербайджан, Беларус и Узбекистан са стабилни, имайки предвид ниските рейтинги. Въпреки това предизвикателствата в Азербайджан ще се увеличат в резултат на по-ниските цени на петрола, а в Беларус и Узбекистан - заради слабата руска икономика.

Перспективата пред банковата индустрия в Грузия е умерено позитивна, тъй като икономиката продължава да расте силно, облагодетелствайки кредитните институции, чиито финансови показатели остават добри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още