IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВТБ: Руската банкова система изпитва "известна паника"

Ще има стабилизиране на сектора, но вероятно на неблагоприятно ниво, смята председателят на НС на банката

20:41 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
ВТБ: Руската банкова система изпитва "известна паника"

Руската банкова система изпитва "известна паника" след поевтиняването на петрола, смята Сергей Дубинин, председател на Надзорния съвет на банка ВТБ, вторият най-голям кредитор в Русия, съобщава Bloomberg.

Свободно падащата рубла и по-високите лихви на централната банка са "лоша комбинация" за икономиката, каза той пред делегатите на конференция в Лондон днес. Дори при "болезнени" действия, политиците нямат друг избор при сегашните обстоятелства след срива на валутата, каза той.

Най-големите държавни банки в Русия търпят сериозни загуби, принуждавайки някои да искат правителствена помощ, след като САЩ и ЕС им наложиха санкции заради конфликта в Украйна и най-големия спад на рублата.

ОАО Сбербанк, най-големият кредитор в Русия намали прогнозата си за печалба на 26 ноември, а ВТБ Груп освободи над една трета от служителите си в Европа през третото тримесечие и поиска държавна помощ

"Икономистите дълго време убеждаваха всички, че с падането на цените на петрола ще влезем в сложна социална и икономическа криза. Затова когато тя започна, стана очевидна известна паника, в това число и в банковия сектор", каза Дубинин, цитиран от Bloomberg и Ведомости.  

Той изрази увереност, че руските банки ще се справят с тази ситуация. "Ще има стабилизиране на руската банкова система, но за съжаление най-вероятно на неблагоприятно за нея ниво", добави той.

Руското правителство ще инвестира 40 млрд рубли в преференциални акции на ОАО Газпромбанк става ясно от декрета, подписан от министър-председателя Дмитри Медведев, публикуван днес.

Днес също така руското правителство коригира прогнозата си за ръста на БВП за 2015 г., като обяви, че очаква спад от 0,8 процентни пункта, при цена на петрола около 80 долара за барел. Това ще бъде първата рецесия от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още