IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на ВТБ се срина с 98%

Най-значителен натиск върху финансовия резултат на руската банка оказаха кризата в Украйна и поевтиняването на рублата

12:42 | 20.11.14 г. 16
Тримесечната печалба на ВТБ се срина с 98%

Втората по големина банка в Русия "Внешторгбанк" (ВТБ) отчете спад от 98 на сто на нетната тримесечна печалба за юли-септември спрямо същия период на 2013 г. до общо 400 млн. рубли (8,57 млн. долара). Година по-рано равнището достигна 18,4 млрд. рубли, съобщава Ройтерс.

Равнището остана значително под очакваната от пазара печалба в размер на около 3 млрд. рубли.

Контролираната от държавата банка, която бе санкционирана от Съединените щати и Европейския съюз заради ролята на Русия в украинската криза, публикува 82-процентен спад на печалбата за първото полугодие на фона на забавящата се икономика и геополитическото напрежение в Източна Европа.

"Тримесечието отново ще бъде лошо поради разноските по загубите от кредити, преди всичко свързани с "Мечел", Украйна и рублата. Всичко това ще се отрази на резултатите от нея", каза преди представянето на данните Наталия Березина, анализатор в Uralsib в Москва.

ВТБ е един от основните кредитори на силно задлъжнялата руска добивна компания "Мечел" и призова фирмата в съда, за да се опита да възстанови част от отпуснатите кредити. Според изчисленията на руската банка свързаните с кризата в Украйна загуби пък може да надхвърлят 50 млрд. рубли тази година.

Министерството на финансите на Русия закупи привилегировани акции на ВТБ на стойност 214 млрд. рубли през септември в опит да заздрави капиталовата адекватност на кредитора. Резкият спад на печалбата обаче може да доведе до необходимостта от допълнителни действия от страна на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе, верно прогнозата ми за тежка зима може и да се размине - поне нема да е безпарична! От август до Коледа се очертава да заемеме повече кинти, отколкото 5 правителства за 10 години преди това! И даже може да не стигнат до януари - голем купон се очаква, докато наместиме 4 - 5 млрд! Поне до Нова година ще сме богати, после - ще видим! Нали банките ни са по-силни от руските - нема страшно! Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Оооо, Дани "Милото"! Хахаха! Обра ли лука? Опа, да не го бъркам с луковици? Се това! Хаха! *** тя зимата още не е почнала, бре пиле! Напролет ще се преброиме, да се видеме кои сме още тук! Дано не ти повехне и тука алъш-вериша, като в Америка! Нали лани от там учеше тукашните тикви на ум и разум? Даже един като тоя Яо ти си кланяше доземи колко си прозорлив Помня, че и ти правеше некви прогнози, как само ти и подобни на тебе ще оцелеете в даващи възможност за отбрана с оръжие имения из затънтени райони на света, щото това, което предстои, ще изкара людоеди по улиците. *** тогава мужиците си пържеха мадурките по Бахамите, Кан и Монте Карло и явно си имал предвид други, заплашени от твоите ясновидства! Май жителите на УСА и ЕС-а ти се вуртеха в проповедите... Да не си се прибрал в плевенско да строиш крепост? Там имате традиции още от Осман паша.... Хахаха!Яо или Као, се това - и ти се дръж за батко ти Дани Милото и ще станеш истински капиталист! Само слушай и вервай! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 9 години
точно за това се бях зарекъл да не му отговарям никога, виж го сега кви алабалници е написал дето нямат нищо общо нито с темата нито с това дето обсъждаме до тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
Danny666
преди 9 години
Даааа другаря комунист Мави изпълзе от бърлогата. Чета ти дрищенето мили и ме напушва смех ! Амо мнооогооо мязаш на ВОЛЕН. Волене ти ли си бе ?Атака Атака Атака ха ха хаа само преди месец ни убеждаваше как ще загинем ЗИМАТА ! Сега се премести на пролетта ха ха ха апропо май любимите ти мужици им се стегна *** ! Петрола гони 70 ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
"...ако русия беше нормална и демократична държава щеше паничката на всички нас да е доста по пълно от сега"Съсъ сигурност! Особено, ако Роснефт се казваше ЕксънМобайл, а Газпром - Шеврон! И в Кремъл все още нормално и демократично управляваше Ельцин... хаха! А представяш ли си, ако даже Русия изобщо я нямаше, а онези територии на картата на света излизаха със същия цвят, както сегашните УСА? Щеше да бъде такъв живот, та само си викам "дано-о-о"! хахаха!Факт е, че за празните ни панички сега Русия е виновна! Едно време ни ги пълнеше и май лошо ни свикна да си мислим, че и ние сме бели хора ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 9 години
така но тук ситуацията е леко по различна. Кадафи го нападнаха тези дето го назначиха и може би той самия не очакваше такъв изход, но тук тея сами се набутаха в шита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 9 години
по принцип се бях зарекал да не отговарям на *** като теб и още един двама, ама ае да направя едно изключение. Отговора е да, ако русия беше нормална и демократична държава щеше паничката на всички нас да е доста по пълно от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
При диктатори не търси логика! Кадафи защо не избяга с няколко милиарда долара на някой остров, ами се остави да го убият като куче в една канавка?Властта променя мисленето на хората и често им отнема способността да мислят рационално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 9 години
въпроса е по кой път ще тръгнат обаче, щото джуджето се постави в патова за него ситуация дето все е губещ. Аз даже още се чудя с какъв акъл го направиха това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Това тебе кефи ли те? Пълни ли ти паничката с нещо? Щото на мене ми е през шмайзера! Повече ми пука как ще изглеждаме напролет ние тука у бегето, когато се види, след катоо се разнесе дима от залповете, какво е останало от държавицата след операцията КТБ... хаха! И ми е интересно, когато дойде време да се връщат борчовете, дето сега ги поемат, за да замитат го^вната на великите български банки, от къде ще вземате кинти, за да ги връщате? Световната практика сочи само един начин - чрез преки и косвени данъци от населението и бизнеса в България! Не в Русия! Тааа, немой да лееш сълзи на чужд гроб, оти се не знае кой кого ще закопа първи... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още