IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на ВТБ се срина с 98%

Най-значителен натиск върху финансовия резултат на руската банка оказаха кризата в Украйна и поевтиняването на рублата

12:42 | 20.11.14 г. 16
Тримесечната печалба на ВТБ се срина с 98%

Втората по големина банка в Русия "Внешторгбанк" (ВТБ) отчете спад от 98 на сто на нетната тримесечна печалба за юли-септември спрямо същия период на 2013 г. до общо 400 млн. рубли (8,57 млн. долара). Година по-рано равнището достигна 18,4 млрд. рубли, съобщава Ройтерс.

Равнището остана значително под очакваната от пазара печалба в размер на около 3 млрд. рубли.

Контролираната от държавата банка, която бе санкционирана от Съединените щати и Европейския съюз заради ролята на Русия в украинската криза, публикува 82-процентен спад на печалбата за първото полугодие на фона на забавящата се икономика и геополитическото напрежение в Източна Европа.

"Тримесечието отново ще бъде лошо поради разноските по загубите от кредити, преди всичко свързани с "Мечел", Украйна и рублата. Всичко това ще се отрази на резултатите от нея", каза преди представянето на данните Наталия Березина, анализатор в Uralsib в Москва.

ВТБ е един от основните кредитори на силно задлъжнялата руска добивна компания "Мечел" и призова фирмата в съда, за да се опита да възстанови част от отпуснатите кредити. Според изчисленията на руската банка свързаните с кризата в Украйна загуби пък може да надхвърлят 50 млрд. рубли тази година.

Министерството на финансите на Русия закупи привилегировани акции на ВТБ на стойност 214 млрд. рубли през септември в опит да заздрави капиталовата адекватност на кредитора. Резкият спад на печалбата обаче може да доведе до необходимостта от допълнителни действия от страна на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 2
kurta007
преди 9 години
путин и русия са пътници...това е ясно и за малките деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
kurta007
преди 9 години
Нали бяха цъфнали и вързали руснаците след микроскопичните санкции от Белия Свят ??? Не знам какво може да стане ако тея санкции станат по-сериозни ,еле пък и пълно ембарго им наложат :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Пхахахаха! Е видехме българските банки, нема що... хахаха! Направо ги изядохме ***! Те янките затова ни вкараха у НАТО, за да не си губят те времето с такива дребушляци, а да ни ги дадат на нас - ние ще ги хапнем на закуска...! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
meto76
преди 9 години
Е то печалбата на тази "огромна" руска банка е колкото на на Тексимбанк, най-малката българска банка.Смешници.И тези ще се репчат на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
"То и за това Путин се опитва да започне пълномащабна война в Украйна"Пхаахаха! Опитва се, викаш, ама още не му се удава! хахаха! И защо е таз мъка - вече вече 10 месеца безуспешни опити? Да не би той да командва, а войската му да се дърпа? Гонят се с Шойгу из Кремъл да му връчи заповедта за пълномащабна война, ама оня много бързо бега! хахаха!Путин няма какво да се опитва - това го каза и на Барозу! Ако ИСКА, танковете му ще влязат в Киев за по-малко от 48 часа! И затова положението е - или иска, или не иска! Щом не е още в Киев, значи не иска! А в твоята глава може и да се опитва. То там и други опити текат, май... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
Ironhorse
преди 9 години
Е той Дянков разправяше, че санкции срещу Русия нямало да проработят, защото била много голяма държава.Видно и очеизбождащо, санкциите работят и то с пълна сила.През 2015г. руските държавни монополи имат падеж на кредити за около 50 милиарда $.Петрола се сгромолясва, което води и до намаляване на цената на газа.Тия 400 милиарда $ дето се перчат че имат резерв, ако са толкова, пак няма да им стигнат още през 2015г.То и за това Путин се опитва да започне пълномащабна война в Украйна.2015 ще е преломна в озаптяването на самозабравилото се джудже диктаторче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още