IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските клонове на SG и Raiffeisen се ориентират към местно финансиране

Чуждите банки в Русия за в бъдеще ще разчитат все по-малко на кредитни линии от Запада

11:19 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руските клонове на SG и Raiffeisen се ориентират към местно финансиране

Двeте най-големи чуждестранни банки в Русия погледнаха смело към пазара на деноминирани в рубли облигации, за да заменят финансирането от техните компании-майки в Европа в опит да ограничат експозициите им в страната.

Френската Sociеtе Gеnеrale (SocGen) и австрийската Raiffeisen Bank International, които държат двете най-големи чуждестранни банкови клонови мрежи в Русия, пласираха големи количества деноминирани в рубли облигации през последните две седмици.

Ходовете идват на фона на засилващата се загриженост относно въздействието на санкциите на Запада срещу Русия след анексирането на част от Украйна и продължаващата политическа криза между Москва и Киев, пише Financial Times.

Те също така илюстрират новата реалност за чуждестранните банки в Русия, които настояват техните подразделения в страната да се финансират на самостоятелна основа вместо да разчитат на кредитни линии от Запада.

SocGen пласира книжа на стойност 30 млрд. рубли (750 млн. долара) в последните две седмици, за да изплати част от предоставеното от Париж финансиране в размер на 1,9 млрд. евро. Доходността по облигациите обаче е била по-висока от обичайното, достигайки според запознати 10-11 на сто спрямо стандартните около 4,5 на сто.

В края на миналата година руският клон на френската банка раполагаше с 8,5 млрд. евро по формата на депозити и кредити на стойност 13,5 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на SocGen Фредерик Удеа заяви на конференция в Лондон през миналата седмица, че банката остава ангажирана с Русия, като добави: "Дори ако имаме предвид екстремен сценарий, един вид отчуждаване... за нас това ще има относително ограничено въздействие по отношение на капитала. Мисля, че това е нещо, което ние можем лесно да управляваме", отбеляза той.

Очаква се SocGen да издаде още деноминирани в рубли облигации, за да направи своето руско звено изцяло самостоятелно що се касае до финансирането. По този начин групата ще ограничи вложенията си в Русия, които в момента са повече от 5 млрд. евро.

По-рано тази година базираната в Париж група отписа активи на своето дъщерно дружество Rosbank на стойност 525 млн. евро. Кредиторът разполага с 620 клона и 5 млн. клиенти.

Raiffeisen предприе ход по набиране на капитал в Русия, продавайки преди две седмици книжа на стойност 10 млрд. рубли. Австрийската банка, чиято печалба до голяма степен се формира от руския пазар, заяви, че е предвидила финансиране от около 750 млн. евро за покриване на разширяващите се разходи на клона. Подразделението имаше 10,3 млрд. евро под формата на кредити към края на юни и 9,9 млрд. евро под формата на депозити.

По-рано през лятото Raiffeisen заяви, че новите санкции ще имат "доста ограничено" влияние върху бизнеса на групата в страната. Кредиторът притежава 195 клона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още