IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чужда валута

Централната банка обеща, че ще заема долари и евро на банките, които ще предоставят кредити в чуждестранна валута на големите износители като обезпечение

15:00 | 25.12.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чужда валута

Руската централна банка (РЦБ) ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чуждестранна валута. Това е поредното обещание на Москва за предоставяне на държавна помощ, за да не се задълбочи икономическата криза, отбелязва Financial Times.

Неизвестните пред съдбата на плащания за 120 млрд. долара по руския външен дълг догодина натежават на икономиката на фона на срива на рублата и санкциите, които затрудняват рефинансирането на средствата чрез западни банки.

В становище, публикувано в сряда, РЦБ заявява, че ще заема долари и евро на банките, които ще предоставят кредити в чуждестранна валута на големите износители като обезпечение.

Ходът ще помогне на банките да управляват по-добре своята валутна ликвидност и също така да рефинансират дълговите плащания на руските компании износителки в чужда валута, чийто падеж настъпва скоро, в условията на ограничен достъп до международните капиталови пазари, гласи съобщението на финансовата институция.

Това се случва само ден, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's предупреди, че може да отнеме инвестиционния рейтинг на Русия поради бързото влошаване на паричната гъвкавост и влиянието на отслабващата икономика върху финансовата система.

Друга рейтингова агенция - Moody’s, измени оценката си за растежа на руската икономика до спад от 5,5% през 2015 г. и 3 % през 2016 г.

В последните седмици руското правителство и централната банка предприеха редица мерки, за да осигурят подкрепа за рублата и финансовата система, като принудиха държавните износители да продават чужда валута, разхлабиха капиталовите изисквания за банките и обещаха да рекапитализират банковия сектор с до 1 трлн. рубли.

В отговор на мерките рублата поскъпна с повече от 30% от рекордното дъно, отчетено миналия вторник, като в четвъртък към 14:55 часа българско време един долар се разменя за 53,11 рубли, а едно евро – за 64,99 рубли.

Руските компании трябва да изплатят дългове и лихви за 120 млрд. долара при падежа на външните задължения догодина, сочат данни на РЦБ, която изчислява, че 70% от този дълг няма да може да бъде рефинансиран.

Голяма част от руския корпоративен небанков външен дълг се пада на държавните енергийни компании Роснефт и Газпром. Петролният гигант Роснефт, който задлъжня рязко миналата година, когато купи TNK-BP за 55 млрд. долара, е изплатил 7 млрд. долара от тези задължения, но падежът на още 7 млрд. долара настъпва през февруари.

Голяма облигационна емисия в рубли на Роснефт, пласирана по-рано през месеца, отнесе критиките на редица представители в Москва, тъй като емисията подхрани огромния срив на рублата миналата седмица.

Според РЦБ предоставянето на доларови заеми би трябвало да подпомогне завръщането на валутния курс до фундаментално обосновано ниво и да балансира търсенето и предлагането на валутния пазар при по-ниски нива на валутни колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Човешкия ресурс е голяма сила само докато е мотивиран да работи и произвежда.Щом започне да се усеща че може да си живее на социални привилегии без да си дава никакъв зор става обикновен консуматор. В най-тежките случаи както е Гърция, Германия и Франция заради социални привилегии коренните им жители са се превърнали единствено в много голям социален разход и това вече не е никакъв актив.Много удобно е иначе да се обвиняват само банките, евреите и капиталистите обаче никога не трябва да се оправдава обществен или личен модел на поведение, който превръща един човек (или цели общества) в хитри и мързеливи консуматори без никакъв принос в обществения БВП и това не важи само за ***.Една немкиня, французойка или гъркиня не работи повече от 6 месеца в година а през останалото време е в болнични. Гледам и доста българи вече правят така. Имам дори роднини, които всеки месец излизат в болнични издавани от лекари яко източващи здравната каса с фиктивна заболеваемост изискваща болнично ле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
човешкия ресурс е голема сила брачед, това са производители плюс консуматори нали го писахме вече, а Русия за съжаление има огромна страна с природни богатства, но няма хора само 143 млн. ако руснаците бяха 1 млрд. като китайците ееее тогава картинката щеше да е доста по-различна, може би те щяха да са сегашните императори с китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Трябва ли пак да се обясняваме, че Китай е заложник на евтиното си производство, необходимостта от икономически растеж и нарастващите нужди от ресурси за производство. Гледай какво започва в Русия и си мисли дали ще е по-трудно да се срине и Китай о подобен начин. Единственото, от което се нуждае световната икономика е друга многобройна маса от евтина ръка, която да се развие за 10-15 години по същия начин както Китай и.... Воала, дотук с китайското икономическото чудо. Китай е това, което западния индустриален свят направи от него, но това може да се случи и с всеки друг. Зависи от волята на индустриалния и ресурсния световен господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Не забравяй, че лидера е не този, който го показват по телевизията а този, който държи всички налични ресурси и чрез тях всички лидери и държави.Все още няма държава в света, която да има шанс да си извоюва самостоятелност на обществено или регионално икономическо ниво за да се твърди, че ще освободи от зависимостта от петродолара и ще наложи друга алтернативна валута на разплащане или търгуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Да евреите са силни в Русията, но в BRICS лидера са Китай и Индия мисля не Русия ..... там племето е малко повечко и PPP на Индия и Китай заедно са 23 трилионаhttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29Иначе в Евразията Русията ше ги тегли там макар, че Казахстан са доста напред и те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Не мога да кажа конкретни имена, просто забелязвам едни и същи лица от едно и също задкулисие и в проекта за господството на петродолара, и в проекта за Евразия (Путин-Бен Лазар- Рокфелер), и в БРИКС. Затова не мисля че каквото и да било ще се промени освен фасадата, няколко имена и картинки.В тези неща ivanoff беше много по-дълбок, конкретен и детайлен ама се изгуби някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 12
draifuss
преди 9 години
*** като е голям МЪЖ да спре да продава в долари и евро.Също да не продава на Европа.ХХАХАХАХ *** тъпите червени ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
е добре де BRICS кво е и кой е лидера там ? Също стартира и Евразията е тя от кой е водена ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Курс купува, курс продава , курс патки пасе!У нас през март 1994 г. курса на долара достигна до 64 лв след което само за ден се срина до 35 лв за $Същата операция се повтори и през март 1997 г. когато от цена 3000 лв. за $ цената за няколко дена се срина на 1200 лв.СЪЩОТО ТОВА УПРАЖНЕНИЕ БЕ ИЗПЪЛНЕНО И В РУСИЯ!Печелившите и губещите и тук и в Русия са едни и същи.ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ТАЗИ ФИНАНСОВА СПЕКУЛА Е ВАЖНО ДА ЗНАЯТ КОГА ДА СПРАТ СЪС ЗАЛОЗИТЕ И КОГА ДА РАЗТОВАРЯТ ВАЛУТАТА ОТ КОЯТО В ДАДЕН МОМЕНТ НИКОЯ БАНКА НЕ СЕ НУЖДАЕ!!На спечелилите руски компании и олигарси - ЧЕСТИТО!На остоналите дребни играчи участвали в това надиграване с рублевите си спестявания МОИТЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ!!ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВАС С НАПОМНЯНЕТО ЗА ТОВА КАКВО СЕ СЛУЧИ У НАС ПРЕЗ 1990, 1994, 1997 година!ВНИМАВАЙТЕ И ПОМНЕТЕ, че март не е време за залози , а време за осребряването им! ЗАПОМНЕТЕ И ДАТАТА - 25 МАРТ - тогава се обявява края на играта!Малко преди тази дата трябва да сте разтоваварили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Не вярвам това да стане дори и за 10 години.Много голям оптимист си.Ако не знаеш през тази година в Бразилия едни хора осветиха и започнаха служение в храм точно копие на Соломоновия храм. На откриването присъстваше и самата Дилма Русеф. Обаче това са същите тези хора, които стоят зад петродолара (и го налагат като световна валута) и въобще не споделям ентусиазма ти за алтернатива.Алтернатива ще има когато се прави от нов играч. Всичко останало е просто само замяна на банкнотите и картинките върху тях с други. Нищо повече.Алтернатива според мен днес има шансове да направи само един нов блок с много играчи водени от Русия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още