IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силуанов: Инфлацията в Русия през 2014 г. ще достигне 11,5%

Отслабването на руската рубла приключи и в момента има тенденция към укрепване, заяви финансовият министър на страната

12:05 | 25.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силуанов: Инфлацията в Русия през 2014 г. ще достигне 11,5%

Инфлацията в Русия през 2014 г. ще достигне близо 11,5 на сто. Това съобщи в слово пред Съвета на федерацията - горната камара на парламента, финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от ТАСС, предава БТА.

"За жалост тази година инфлацията у нас расте", каза той. "Към вчерашна дата годишната инфлация бе 10,4 на сто. За цялата година тя най-вероятно ще е към 11,5 на сто, може би малко повече или по-малко."

Федералната статистическа служба съобщи вчера, че седмичната инфлация в Русия от 16 до 22 декември е отбелязала рекорд с 0,9 процента. От началото на годината цените са нараснали с 10,4 на сто - максимално ниво от 2008 г. насам.

Тазгодишната инфлация в Русия вече надмина и най-песимистичната оценка на централната банка в Москва, която бе 10,1 процента. Руското икономическо министерство прогнозираше от миналия декември досега инфлация от 9 на сто, а финансовото очакваше 9,7 процента, напомня ТАСС.

През 2013 г. инфлацията в Русия се задържа на ниво 6,5 процента, но тази година последва ускорение заради ембаргото върху повечето американски и европейски храни, обявено през август от Москва, посочва Франс прес. През есента тенденцията се засили заедно със спада на рублата на фона на западните антируски санкции и поевтиняването на петрола.

Миналата седмица бяха достигнати показатели, невиждани от финансовата криза през 1998 г., отбелязва АФП. Оттогава обаче руската валута се посъвзе и в четвъртък се движи нагоре - към 08.00 ч. по Гринуич еврото отстъпваше до 64,69 рубли срещу 65,52 рубли снощи, а доларът бе на ниво 52,69 рубли срещу 53,44 рубли, допълва агенцията.

Отслабването на руската рубла приключи и в момента има тенденция към укрепване на руската валута, заяви Силуанов, цитиран от РИА Новости.

Същевременно Руската централна банка съобщи, че с Министерството на финансите не са извършвали операции на валутните пазари на 23 декември, предава Ройтерс.

Обикновено централната банка публикува със закъснение информацията за евентуални интервенции. До този момент институцията е похарчила над 80 млрд. долара, за да защитава рублата. Със същата цел миналата седмица Министерството на финансите започна да разпродава чуждестранна валута от свои сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 9 години
Как да Ви го обясня? Рублата губи 80% от стойността си, а инфлацията 11%. Лихвата на централната банка 17%, заемите от търговските с годишна лихва 22-25%, а инфлацията 11%. Хайде слезте на земята. Аз съм сигурен. че руската статистика може да ви докаже и дефлация но мисля, че вие не сте длъжни да и вярвате. С 11% Путин ще вдига пенсиите. Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Всъщност не виждам нищо фатално в инфлация в рамките на 12% на годишна база в Русия, при положение, че инфлацията у нас на годишна база гонеше 20% през 2008, независимо от борда, а НСИ лъжеше та мажеше. Русия трябва да диверсифицира икономиката си и санкциите са стимулатор за такива реформи. На всички, които мислят, че ЕС е надвил Путин мога да им кажа, че дълбоко се заблуждават и да погледнат резултатите от евроизборите през 2014. В Англия и Франция спечелиха партии, които искат да разрушат ЕС, а дори в Германия еврофобската партия AfD взе влизо 12% на местните избори преди няколко месеца, само година след своето създаване, а комунистите от Сириза са на път към победата в Гърция. Брюкселската кула от карти ще се срути с гръм и трясък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Отслабването на руската рубла приключи и в момента има тенденция към укрепване, заяви финансовият министър на страната-------------------------------------------------------------за шортаджиите да няма после някой не чул или не разбрал ...... :)) за онея специалистите от ЕЛАНА важи същото ...... да нема default и после да събират от на хората сметките ...... айде Весела Коледа ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Най-големият проблем на руснаците е, че дори цената на водката почна да се покачва с двуцифрени проценти. По този важен въпрос взе отношение и президента Путин, като предупреди, че това е много опасно явление, защото може да се увеличи употребата на нелегале и опасен алкохол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още