IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци планират да създадат „православна“ банкова система

Кредитирането с високи лихвени проценти следва да бъде забранено, а инвестициите трябва да са съобразени с православната нравственост

11:40 | 23.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руснаци планират да създадат „православна“ банкова система

Русия възнамерява да изгради „православна" парична система, за да може да се противопостави по-добре на западната финансова система с оглед на срива на рублата от последните седмици. Според модела кредитирането с високи лихвени проценти следва да бъде забранено, а инвестициите следва да са съобразени с православната нравственост, поясняват инициаторите, цитирани от AFP.

Проектът е насочен към „ортодоксални предприемачи, които искат да се защитят по-добре в кризата", казва Дмитрий Любомудров от руската търговска камара в Москва. Говорителят на руската православна църква Всеволод Чаплин добавя, че системата „няма да се основава на лихварството".

За да се изгради новата банкова система, са нужни „400 милиона рубли“ (5,5 милиона евро), които да бъдат набрани от дузина страни, се казва в изявление на групата. Като основа ще се ползват не само законите на Русия, но и "православният морал", който например не търпи сделки с хазарт или с тютюневи изделия.

Предлага се, че новата банка няма да има един собственик, а няколко собственика с равна пакети - не повече от 10 на сто, които да не могат да бъдат препродавани и консолидирани, за да не може никой акционер да съсредоточи в себе си контрола.

Банката ще трябва да изпълнява нарежданията на своите клиенти за извършване на плащания между организациите и да осигурява безопасността на средствата. И при това няма да се занимава с проекти, свързани с повишаване на рисковете, да отпуска заеми и да участва в организация на спекулативна търговия на пазарите на валута и фондовите борси. Това означава, че няма да се включа в лихварство, дейност, която в продължение на дълъг период от време е била забранена в средновековна Европа за католическите християни. Лихварството е грях за християните, припомня Любомудров.

Освен православна банка предприемачите от инициативата предлагат да се създаде фонд за православни инвестиции, който да финансира реалната икономика, придобиване на оборудване, технологии и производствени мощности. Фондът няма да инвестира в производства, които насърчават лоши навици и пороци, например, производството на тютюневи изделия и хазарт. Той също така няма да предоставя финансови услуги на обществото.

Като мотив за предложението инициаторите споменават „несигурността на капитализма“. „Благодарение на (президента на САЩ Барак) Обама и кризата ние установихме, че не можем да разчитаме на западната финансова система", казва Любомудров. „Принудени сме да изградим наша собствена система, която да е независима от западните институции".

В момента Русия е разклатена от силен спад на рублата, което може да задълбочи икономическата криза. Причината е сривът на цените на петрола, както и западните санкции заради кризата в Украйна.

Ислямската финансова система в момента е във възход, в рамките на две години обемът се е удвоил до 2 трилиона долара. Консултантската компания Ernst&Young обаче наскоро публикува проучване, според което ислямските банки не са толкова рентабилни, колкото традиционните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
sisi333
преди 9 години
Ти май наистина си джихадист! Сега разбирам защо тук колегите така остро те обиждат има значи за какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
StefanL
преди 9 години
А лихварството не е ли грях за вашите мюсолмани от ДПС? Вие мюсолманите като сте много добри защо изклахте 1 милион арменци? Защо окупирахте северен Кипър? За какви лоши неща ми говориш бе ибрик? Вашето ДПС не е на власт затова ти се дръпнало ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
varna333
преди 9 години
По добре ще е мюсолмани като тебе да не пускат коментари по тема която се говори за православие! Разбра ли ме шуменски турчин ! Ще ти стане тясна томбул-джамия в шумен *** фес ако още веднъж пуснеш зловонен коментар срещу православието.Взимай си ибрика и марш в анадола да коментираш Ердоган па тогава да видиш какъв даяк ще едеш там . Сигурно вече са те обиждали отзад 1998г когато ходехте на голямата екскурзия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
"Лихварството е грях за християните, припомня Любомудров."---Сега ли се сетиха че лихварството било грях?Ако бяха истински православни нямаше да направят многото лоши неща, които причиниха на Източна Европа.А пък ако и експертният им потенциал е толкова колкото е и православието в душите им... накрая ще излезе поредната измамна схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Ogibogi
преди 9 години
"Турски поток" с тая банка ли ще се финансира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
За мен е ок на банките със спестявания както и на пенсионните фондове да се забрани да играят комар на борсата. Да си има инвестиционни банки на който му отърва да си слага там парите. Не ме интересува каква е системата дали е религиозна или морална или квато и да е. На банките трябва да е забранено и да участват във всякакъв вид спекулации било то в недвижимите имоти или други тъпотии. В момента банките всичко им позволено, комар на борсата инвестирания, закупуване на недвижими имоти и прочее това трябва да се забрани със закон *** ги в кенефите. От въздуха взимат пари и ги материализират ,че и заробват хората .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Поредното идеологическо малоумие.И как ще се конкурира ислямските банки и ислямската финансова система където въобще лихвите били забранени или пък с Bank Of Vatican?Можеше и да има частичен успех през 70-те и 80-те години. Днес такава идея е обречена на провал.Въобще да не намесват православието в техните си имперски амбиции и ако може Кремъл да отзове хомосексуалиста дето ни го гласи за следващ патриарх защото не е православно да се постъпва така, другари атеисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
crammer
преди 9 години
*** ставате комични с тези непрекъснати писания за Русия. все пак очакваме сериозни, обективни, навременни и актуални материали съобразени с динамикатата в която живееме. Има си жълти списания за всички онези които се интересуват от баба Ванга, Путин и прочее...Вече почвам да си мисля и че в дядо Мраз вярвате...и честита Коледа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още