IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев предупреди за опасност от "дълбока рецесия" в Русия

Това би се случило при свиване на правителствените разходи, заяви руският премиер

15:50 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Медведев предупреди за опасност от "дълбока рецесия" в Русия

Руският премиер Дмитрий Медведев се опасява, че страната е изправена пред риск от "дълбока рецесия", ако правителството се откаже от плановете си за разходи, предаде Ройтерс.

Руската икономика страда заради международните санкции, наложени поради ролята на страната в кризата в Украйна и мащабния спад на цената на петрола. Заради това под сериозен натиск бе подложена и руската валута.

Медведев говори на заседание на своята партия "Единна Русия", където подчерта, че правителството няма да изостави стратегическите си цели и социалните разходи, защото в противен случай Русия би могла да изпадне в "дълбока рецесия".

Премиерът посочи още, че редица страни се опитват да задушат икономиката на Русия и по това сегашната ситуация се различава от кризата през 2008 година, предаде ТАСС. По думите му обаче правителството контролира текущата икономическа ситуация.

Медведев отбеляза, че високата водеща лихва на централната  банка е временна мярка и ставката ще бъде понижена, веднага щом бъдат създадени условия за това. 

В подкрепа на рублата руското правителство сега се осланя и на валутните резерви на държавните предприятия. Премиерът Дмитрий Медведев е наредил с указ на редица компании да продават част от своите чуждестранни парични резерви в рубли, съобщава "Комерсант", позовавайки се на осведомени източници. През следващите два месеца компаниите може да налеят в руската икономика по този начин общо около един милиард долара на ден. Засегнати са и енергийните компании „Газпром“ и „Роснефт“.

Централната банка на Русия обяви в изявление, че е водила разговори с фирмите износителки за стабилизирането на валутния пазар. Редовните продажби на чуждестранна валута през годината са в интерес и на корпорациите, се казва в изявлението. Представители на правителството не са открити за коментар по темата.

След публикуването на материала рублата се повиши до 52,88 за долар, най-високото равнище от началото на декември. Заради западните санкции и ниската цена на петрола руската валута попадна под натиск и дори се обезцени временно до близо 80 рубли за долар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още