IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чужда валута

Централната банка обеща, че ще заема долари и евро на банките, които ще предоставят кредити в чуждестранна валута на големите износители като обезпечение

15:00 | 25.12.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чужда валута

Руската централна банка (РЦБ) ще помага на компаниите да рефинансират дълговете си в чуждестранна валута. Това е поредното обещание на Москва за предоставяне на държавна помощ, за да не се задълбочи икономическата криза, отбелязва Financial Times.

Неизвестните пред съдбата на плащания за 120 млрд. долара по руския външен дълг догодина натежават на икономиката на фона на срива на рублата и санкциите, които затрудняват рефинансирането на средствата чрез западни банки.

В становище, публикувано в сряда, РЦБ заявява, че ще заема долари и евро на банките, които ще предоставят кредити в чуждестранна валута на големите износители като обезпечение.

Ходът ще помогне на банките да управляват по-добре своята валутна ликвидност и също така да рефинансират дълговите плащания на руските компании износителки в чужда валута, чийто падеж настъпва скоро, в условията на ограничен достъп до международните капиталови пазари, гласи съобщението на финансовата институция.

Това се случва само ден, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's предупреди, че може да отнеме инвестиционния рейтинг на Русия поради бързото влошаване на паричната гъвкавост и влиянието на отслабващата икономика върху финансовата система.

Друга рейтингова агенция - Moody’s, измени оценката си за растежа на руската икономика до спад от 5,5% през 2015 г. и 3 % през 2016 г.

В последните седмици руското правителство и централната банка предприеха редица мерки, за да осигурят подкрепа за рублата и финансовата система, като принудиха държавните износители да продават чужда валута, разхлабиха капиталовите изисквания за банките и обещаха да рекапитализират банковия сектор с до 1 трлн. рубли.

В отговор на мерките рублата поскъпна с повече от 30% от рекордното дъно, отчетено миналия вторник, като в четвъртък към 14:55 часа българско време един долар се разменя за 53,11 рубли, а едно евро – за 64,99 рубли.

Руските компании трябва да изплатят дългове и лихви за 120 млрд. долара при падежа на външните задължения догодина, сочат данни на РЦБ, която изчислява, че 70% от този дълг няма да може да бъде рефинансиран.

Голяма част от руския корпоративен небанков външен дълг се пада на държавните енергийни компании Роснефт и Газпром. Петролният гигант Роснефт, който задлъжня рязко миналата година, когато купи TNK-BP за 55 млрд. долара, е изплатил 7 млрд. долара от тези задължения, но падежът на още 7 млрд. долара настъпва през февруари.

Голяма облигационна емисия в рубли на Роснефт, пласирана по-рано през месеца, отнесе критиките на редица представители в Москва, тъй като емисията подхрани огромния срив на рублата миналата седмица.

Според РЦБ предоставянето на доларови заеми би трябвало да подпомогне завръщането на валутния курс до фундаментално обосновано ниво и да балансира търсенето и предлагането на валутния пазар при по-ниски нива на валутни колебания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
ше стане работата полека и без да се бърза. Ще гледам и с интерес пускането на BRICS банката. Тогава ще видим дали няма да имат достъп до кредити и чудеса и всичко ще си дойде на мястото. И както ти писах в другата статия запада няма да е на мода вече след 10 годинки, просто останалия свят малко ще се развие и ще си търгува помежду си в техните си валути и няма да плащат лихви на кралицата и на белия дом, достатъчно са яли и пили за сметка на останалия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Хубаво ще продават енергоносителите в рубли но никога няма да достигнат обемите на продажби както когато продаваха в долари. Поне не докато Китай не започне да тегли по нов тръбопровод Русия-Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
От догорина живот и здраве, като искат предимно рубли концерните им, ще си шифтнат и дълга полека лека в рубли и се приключва с простотията на дългове в чужди валути ..... както са английските, американските и немските компании .... Руската Банка ше си печати както се "прай на запад" и няма да имат проблем .... На европейците ше им се наложи да си купуват газта тъй или иначе ресурсите в рубли и се получава също като американската схема печатане в собствена валута и пей сърце ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Тези резерви е мн вероятно да са им нужни за по жизненоважни цели, вместо да изплащат дългове, които могат да "замразят" поради учебникарски казус на форсмажор. Аз не виждам , нито какво ще спечелят, ако подпомогнат изплащането на падежиращия дълг на предприятията, нито някакви последствия, които вече не са им се стоварили на главата или не са запланирани да им ги стоварят, независимо от коректното изплащане на дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
но пък ако такова нещо се случи с еврото, долара, франка или паунда както се случи с рублата ееее тогава ше видиме кой кум ской сват и кой на булката брат ...... те си имат хартиени резерви, аааа ресурсни резерви дали имат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
И аз мисля така.От всичко, което се видя досега руснаците имат и ресурс и акъл да издържат така още поне 1-2 години. Подготвили са се блестящо и мисля, че не им се е случило нищо, което не са очаквали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
Аз не мисля, че санкциите са проблема. Проблем е цената на петрола. Просто ще трябва да се нагодят 2015-2016год и всичко ще си потече по старо му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 9 години
А ти дали си наясно, че този дълг основно е на предприятия обезпечен с активи. Не е като гръцкия, даден срещу голи обещания и забележи емитиран според гръцкото законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Да , това също седи като опция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
0pk
преди 9 години
A може просто да отпишат дълговете, както се отписаха кипърските и гръцките :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още