IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" свива капиталовите си разходи през 2015 г. с 8 млрд. долара

Въпреки съкращенията руската компания няма да се откаже от плановете си да изгради газопроводите до Китай

12:56 | 03.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" свива капиталовите си разходи през 2015 г. с 8 млрд. долара

Руският държавен енергиен гигант "Газпром" планира да съкрати капиталовите си разходи през тази година с близо 8 млрд. долара до 30 млрд. долара на фона на политическите и пазарните сътресения, които повлияха негативно на бизнес средата.

След като цените на петрола спаднаха с повече от 50 на сто в последните шест месеца, приходите на производителите на енергия рязко намаляха. "Газпром" бе засегнат също и от политическото напрежение между Русия и Европа във връзка с кризата в Украйна, която е най-важният транзитен маршрут за клиентите в Европейския съюз.

"Газпром" обяви, че ще намали капиталовите си разходи с почти 8 млрд. долара между 2014 г. и 2015 г. до общо 30 млрд. долара след рекордната средногодишна стойност за периода 2010-2013 г. от почти 44 млрд. долара.

"Цялостното развитие на пазара води до някои предизвикателства в нашия бизнес... Но значителното намаляване на капиталовите разходи ни позволява да покажем много силен паричен поток", изтъкна Андрей Круглов, заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром" и ръководител на финансовото звено на компанията.

Въпреки съкращенията руската компания не планира да се откаже от плановете си да изгради газопроводите за доставка на "синьо гориво" за Китай до края на десетилетието.

Въпреки че "Газпром" заяви, че не е пряко засегнат от европейските и американските санкции срещу Русия, компанията отчете 60 на сто спад на нетната печалба за третото тримесечие на 2014 г. най-вече поради резките изменения на рублата.

"Газпром" е най-големият износител на природен газ в света, най-вече чрез тръбопроводи за Европа, но също така и посредством танкери за пренос на втечнен природен газ за Азия.

От дружеството считат, че търсенето от Азия ще запази позициите на компанията на международните пазари през следващите години въпреки свиващото се потребление в Европа. Що се касае до петрола и въглищата, компанията най-вероятно ще изгуби част от дела си на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
е убу айде пак долара та долара ай да видиме ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
ми няма ми що да се отказва ... USD/RUB - 2.25% EUR/RUB - 2.17% в USD ROSN +7.94%, GAZP +4.33%, SIBN + 3.39%Те печалбите в долари са се свили ама в рублей ........ там с Китай не виреят долари май ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още