IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове и реалности за "Турски поток"

В Анкара Путин премълча липсата на финансови средства за реализацията и на "Южен поток", и на "Турски поток"

08:30 | 04.02.15 г. 42
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

На 1 декември руският президент Владимир Путин коментира след среща с турския си колега Реджеп Тайп Ердоган, че ще сложи край на проекта „Южен поток“, който трябваше да пренася руски природен газ, заобикаляйки Украйна. Изложените мотиви тогава бяха нежеланието на България да разреши реализацията на проекта.

И за първи път тогава Путин спомена за възможен нов поток – този път „Турски“. На пръв поглед изглежда, че с новия проект Москва ще предаде кранчето на Турция – плановете предвиждат трасето на новия газопровод да минава по дъното на Черно море, през територията на Турция и да се влее в газов хъб в близост до гръцката граница. Именно оттам европейските клиенти ще купуват руски газ.

Европа е един от важните пазари за Русия по отношение на износа на природен газ – по първоначални данни през 2014 година към клиентите от Стария континент са заминали малко над 161 млрд. куб. метра руски природен газ. В същото време „обръщането на Изток“, или изграждането на разширението на „Силата на Сибир“ ще осигури продажбата на 38 млрд. куб. метра годишно на Китай.

От тази гледна точка едва ли „Газпром“ иска да загуби Европа и „Турски поток“ изглежда вариант за запазване на доставките. От друга страна обаче газовите въпроси винаги са били един от инструментите за прокарването на руската политика на Стария континент. Затова и, на базата на публичните факти, трудно може да се повярва, че Русия ще отстъпи на Турция своите газови интереси.

Но дали в своето изказване в Анкара Путин не забрави продължаващите икономически санкции срещу Русия, намаляващата печалба на „Газпром“ и други негативни фактори, които биха направили „Турски поток“ прекалено скъп проект за реализация точно в този момент?

Едва ли, но финансовата страна на въпроса виси със страшна сила. Още в началото на октомври от „Газпром“ признаха, че санкциите ще оскъпят виталния тогава проект „Южен поток“ със 7,5 млрд. евро до 23,5 млрд. евро.

Плановете за изграждане на „Южен поток“ предвиждаха „Газпром“ да използва собствени средства, които да бъдат възстановени от транзитните такси. Собствените средства в условията на кризата, обхванала Русия, и ограниченията за използване на европейските капиталови пазари, изглеждат голям лукс за „Газпром“ днес. Паралелно компанията записва загуба след загуба във финансовите си отчети и вече съобщи за намаляване на капиталовите си разходи с 8 млрд. долара. 

На този етап руската Сбербанк изрази своето желание да финансира проекта, но тази банка е в европейския списък със санкционираните корпорации на Русия. Допълнително и Русия, и Турция вече разчертаха маршрута на „Турски поток“ по дъното на Черно море, а традиционно за руските проекти финансовият план е някъде в неясните моменти.

„Газпром“ разчиташе още и че ще получи аванс от китайската газова компания CNPC за строежа на разширението на „Силата на Сибир“. Китайската компания обаче не се съгласи на този вариант и очакваните 25 млрд. долара няма да бъдат преведени. 

И така – един от най-важните моменти във всяко бизнес начинание – финансовият, по отношение на „Турски поток“ остава в сферата на вероятностите. Подобно всъщност е положението и за „Южен поток“.

В допълнение за реализацията на който и да е от двата проекта - „Южен поток“ по европейските правила или „Турски поток“ по сегашните договорки, Русия губи част от силата си на европейския газов пазар и вероятно тепърва ще сме свидетели на стъпките на Москва от една страна да запази своите лостове, а от друга – да не загуби важни пазари.

Турция от друга страна може да лавира - освен "Турски поток" (ако бъде реализиран), през територията на страната ще премине друг газопровод с европейско значение - TANAP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 10 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
И досега ако слушаш онзи алкохолик Васил Филипов, Син Поток е празен, ама на - той си тече и не пита Филипов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 6
observer-ALL
преди 9 години
Российское ОАО Газпром и турецкая компания Botas Petroleum Pipeline Corporation подтвердили намерение подать первый газ в Турцию по новому газопроводу в декабре 2016 года. http://***.fondsk.ru/news/2015/02/04/turcia-i-gazprom-geopolitika-truboprovodov-31610.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Четох го, още Октомри ми ги беше пратил пак:) И кво притеснително виждаш - ще шатските цени към него момент, били високи за Поляците?А я ти виж това, по пресничко е :) Виж как са цените към Декември:) Убеден съм лесно и бързо ще се справиш с конвертирането.:)) Както и колега Жекофф:) http://uk.reuters.com/article/2014/11/21/uk-energy-lng-idUKKCN0J51DX20141121
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
Авторите на статията действуват на принципа: всяко идиотско деяние , намира своето философско оправдание ! Леят сълзи за мъката на Путин как ще си продава природния газ , как се е обезпаричил, как китайците в съюз с американците и европейците завъртватфинансовото кранче на Русия и все глупости от този род, а дума не обелват че от тази ситуация по губещи от нас н я м а !!! И то единствено от безмозъчната политика на т. нар. Български политически елит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 21 rate down comment 12
крас
преди 9 години
Автора на статията изразява съмнние относно реализацията на проекта "ТУРСКИ ПОТОК" така както навремето КОСТОВ обявяваше, че СИН ПОТОК технически не може да се осъществи!СИН ПОТОК заобиколи БЪЛГАРИЯ заради твърдоглавието на Жан и Костов, Ние не получаваме такси които съизмерими към днешен ден надхвърлят милиарди долари!Сега нещата се повтарят ОРЕШАСКИ - СТОЙНЕВ, а след тях и БОРИСОВ и КОМПАНИЯ с отказа си да дадат строително разрешение поставяйки условия различни от подписания ДВУСТРАНЕН ДОГОВОР и включвайки в него ЕС и трети страни , превърнаха БЪЛГАРИЯ от енергиен център в ДУПКАТА НА ГЕВРЕКА!ВСИЧКИ ПОСОЧЕНИ ПО ГОРЕ ЛИЦА НОСЯТ ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ И ЕДИН ДЕН СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ БЪДАТ СЪДНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 23 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
А колкото до статията - да, в условията на санкции и отрязан достъп до кредитиране от европейски банки, за Газпром не е изгодно до строи тръбопроводи на европейска територия. До Турция може - това е само морският участък, за който тръбите са налични и по-голямата част от предварителните разходи са разплотени. Все от 4 тръби дано успеят да пуснат 1 или 2, колкото за турците, а Европа ще трябва да заяви дали иска руски газ и ако да - да направи някои стъпки. До сега се изхождаше от презумпцията, че Русия се натиска да строи и ЕС се правеше на недостъпна мома. Сега нещата може да се обърнат - трябва ви газ? Много ли ви трябва? Да, имаме - обърнете се към регионалния ни дилър в Турция и Германия.С две думи - Газпром няма пари, но има газ. Който има пари и няма газ, но много му трябва, да заповяда да мислим как да му решим проблема.Щото ЕС май се оказва, че и газ няма, и пари няма! Сега щели да си печатат... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
а забравих да допълня и американските ТЕЦ ове също бяха ненужни при цените на които бяха договорени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 6
pecan
преди 9 години
определено строителството на нов блок в АЕЦ Козлодуй е даже по вредно отколкото строителството на АЕЦ Белене.Естествено и двата проекта са лоши при цена от 75 лв на МВт на електроенергията в района.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 9
vzhekoff
преди 9 години
Общо взето това става - заслепение откъм политически мотиви и трайна загуба на икономическа логика. Белене струваше по 6 млрд Евро на реактор вкл. изграждане на мрежата. Сега ще платим същата сума за един (американски) реактор в Козлодуй, при наличие на енергопремносна мрежа. Получава се АЕС2 - диверсифицираме се на 2-на и 3-на цена или иначе казано - създаваме измислен политически проблем, след което го решаваме, плащайки огромна разлика в цената за огромен период от време. За съжаление не сме Унгария - нито по време на комунизма, нито сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
съпроводено с преминаването от фиксация към петролните цени към спот цени, а също повишаване на дела на "независимия от Русия" газ ще доведе само до трайно вдигане на цените, особено за бантустана. Самият аз не съм фен на газът изобщо. За условията на БГ най-доброто решение е АЕЦ + слънчева енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още