IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще преговаря с пет европейски страни за удължението на "Турски поток"

България този път отсъства от плановете на Москва

17:48 | 14.04.15 г. 5
Русия ще преговаря с пет европейски страни за удължението на "Турски поток"

Русия има намерение да преговаря с пет европейски държави – Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, за удължението на „Турски поток“, става ясно от думите на руския енергиен министър Александър Новак пред „Россия 24“. 

Плановете са през територията на тези държави да премине трасето на газопровода, след като прекоси Турция, допълва ТАСС.

Припомняме, че в началото на април в Будапеща се проведе среща на външните министри на Унгария, Гърция, Македония, Сърбия и Турция. На нея бяха потвърдени намеренията на тези пет държави да участват в „Турски поток“. Руски медии още тогава предположиха, че към тях ще се присъедини и Австрия.

В последните дни Русия се активизира около новия проект, макар и след първоначалните изявления през декември Москва и Анкара да не са постигнали допълнителни споразумения по строителството на газопровода.

Вчера ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че няма да съгласува „Турски поток“ с Европейската комисия. Компанията планира да построи инфраструктурата до турско-гръцката граница, откъдето европейските потребители да купуват руския газ, стана ясно още от неговите думи.

Параметрите на допълнителните трасета – през територията на Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, обаче ще зависи от решението на Европейската комисия, обясни днес Новак.

От Европейската комисия пък очакват точното трасе на газопровода, преди да излязат със становище, стана ясно от думите на говорителя Ана-Кайса Итконен. Според постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов пък не би трябвало да има причини Еврокомисията да спре реализацията на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 9 години
Stefan--L - че са предатели е ясно, но избери други де? Щото на изборите аз не видях да се предлагат други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
Stefan--L
преди 9 години
Ти география учил ли си ? И какво ще заобиколят една несуверена държава управлявана от Брюксел и ДПС която всекидневно е надупена на брюкселските *** ! На кой му трябва таралеж в гащите ? Всички ще ни заобикалят вече с такива *** политици като Плевнелиев Бойко Кунева Симеонов Първанов и Станишев тия всички са за затвора ! Това ще се случи но малко по късно когато България разбере колко много е ощетена от тези послушковци на еврогеиските ценности. А ти ако си грамотен и погледнеш картата ше видиш че дали тръбата ще мине от Турция Гърция през Македония Сърбия Унгария Австрия е все същото нищо не губят Руснаците губещите сме пак ние демократите който отново си избрахте Бойко Кунева Симеонов Първанов Станишев българските *** и предатели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
pecan
преди 9 години
Има един лаф инат къща събаря . Ще заобиколят 1000 км да прескочат България дали ? Цената ако е една ще е най високата . Аз по си мисля че цените се договарят . Действия някак си по имперски без много сметки важното е да се покаже величие , а сделките стават на база взаимна изгода . С толкова много усилия можеха да се разберат с Украйна вместо да се надцакват и пескачат . Всички искат да живеят по добре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
todortk
преди 9 години
До гръцката граница не е необходимо да съгласуват с ЕК - просто защото не минава през ЕС. А от там нататъка - всеки да се оправя сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 16
needtoknowmore
преди 9 години
Хич да не доста сбъркана статия ужким ще удължават, но пък Милер вика до Гръцката граница ще е и няма да се съгласуват с ЕК - та питането е как ще се удължи този поток? Поредната безмислена политика от страна на клуба на олигарха. Чудно ми е каква е тази логическа обосновка - ще пуснем едни 63 милиарда кубика до Турция и от там не сетне какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още