IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Все още е много рано за разсъждения по "Турски поток"

Нужно е да видим трасето и ролята на участващите държави, преди да коментираме, каза говорител на Комисията

15:47 | 09.04.15 г. 3
ЕК: Все още е много рано за разсъждения по "Турски поток"

Все още е много рано за анализи на проекта „Турски поток“, коментира в традиционния обеден брифинг говорителят на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен.

Темата за новия руски газопровод се повдига на няколко пъти от началото на седмицата. Във вторник имаше среща на пет държави – Македония, Сърбия, Гърция, Унгария и Турция, които обявиха своята готовност да участват в реализацията на подобен проект.

По-късно премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Русия Владимир Путин обсъдиха новия път на газопровода. Припомняме, че в края на декември Путин съобщи, че Русия се отказва от първоначалните си планове за „Южен поток“ и вместо към Варна насочва тръбите към турския бряг. Новият проект доби публичност под името „Турски поток“.

Дали този проект ще отговаря на европейското законодателство, което беше основната пречка за „Южен поток“, ще стане ясно, след като европейските чиновници видят трасето, уточни днес Итконен.

Турция е само наблюдател в европейската енергийна общност, което означава, че на „Турски поток“ може и да не се наложи да отговаря на изискванията в Третия либерализационен пакет за енергетиката. Но всичко зависи от пътя на тръбите, както и „от ролята, която играят страните, участващи в проекта“, категорична е тя.

От нейните думи стана ясно, че диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ в региона е от ключово значение. По тази причина и ЕК анализира всички данни, които е получила досега за този проект. Едно от проучванията е насочено към това как „Турски поток“ ще се отрази върху договорите за доставка на газ, сключени между „Газпром“ и страни от ЕС.

Ана-Кайса Итконен допълни още, че не може да се правят никакви коментари по отношение на финансирането на „Турски поток“, тъй като самата Русия и желаещите да участват в проекта все още не са дали информация за това.
Говорителят на ЕК потвърди и че представител на ЕК е присъствал като наблюдател на разговорите в Будапеща. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
Абе *** тия вашите глупости ги слушахме че Русия нямала пари ама факта е факт тръбата минава през турция а не през нас а нас ваобще дори не ни канят на участваме с нашите прослувуте глупости на Бойко за хъбове залежи на гас Терес Слистар хората ни елиминираха ! Халал да ви е простият Бойко Плевньо Кунева Симеонов Пурванов и Метсан всички тези са за затвора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
Що имам усещане, че Русия няма финанси да финансира целият поток и да клекне на условията на Турция ...Както и че ако вземе, че стане тази тръба при влизането си в Гърция, ако някога това стане от там насетне всичко ще бъде по европейските директиви - тук трудно ще мине номера с дерогацията както стана при св. поток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още