IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра газ през Гърция

Въпреки очакванията на Атина подписано споразумение за "Турски поток" все още няма

10:47 | 22.04.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра газ през Гърция

"Газпром" гарантира преноса на 47 млрд. куб. метра през Гърция за Европа, коментира късно снощи ръководителят на газовия гигант Алексей Милер, съобщава ТАСС.

Милер е на посещение в Атина и гръцките власти коментираха преди дни, че очакванията са да бъде подписано споразумението за "Турски поток". Това обаче не случи, а на този етап Гърция получи обещания за обемите на газа, както и че "в близко време" споразумение между двете страни ще има.

"Продължаваме дискусията с руската страна и се надяваме, че много скоро ще подпишем споразумение за газопровод със значителни ползи за нашата страна, нашата икономика и разбира се – за сътрудничеството в региона и в цяла Европа", коментира гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис след срещата си с Милер.

Алексей Милер допълни от своя страна, че гарантираните количества газ ще са достатъчни Гърция да привлече средства и за реализацията на други проекти в страната.

"Турски поток" е проектът, който трябва да замени "Южен поток". Тръбите отново минават по дъното на Черно море – по маршрута определен и одобрен за "Южен поток", но след това завиват към Турция, а не към българския бряг.

Тези планове бяха обявени от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. по време на визита в Анкара. Оттогава досега, въпреки всички заявки на Русия работата по проекта не е започнала. От друга страна "Газпром" досега не е дал официално становище до участниците в "Южен поток" за края на проекта.

В същото време Гърция се надява на предплата от Москва за реализацията на "Турски поток". Очакванията на Атина бяха вчера да бъде подписано споразумение, с което страната да получи между 3 и 5 млрд. евро. На този етап обаче това не се случи.

Въпреки активните разговори за проекта все още липсват подробности около трасетата на тръбите, както и начините за финансирането му. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Макс
преди 9 години
Вие сте казали всичко по темата, ИСТИНА от последна инстанция, ако не сте другаря Миллер по всяка вероятност сте този , който му носи костюмите на химическо чистене. Говорите за ниска цена, тя дългосрочна ли е? Различава ли се настоящата ниската цена от дългосрочната цена на енергоресурсите? Тръбния газ за разлика от компресирания е енвестоемък бизнес и се нуждае от дългосрочни договори. Спотовата философия на ЕСовци е възможно да изгони тръбния газ, но еврогейзерите имат инстинтк за самосъхранение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
крас
преди 9 години
ВСИЧКИ ТЕЗИ ЛАКЪРДИИ ЗА "ЮЖЕН" "ТУРСКИ" И ВСЯКАКВИ ПОТОЦИ , ЩЕ СА САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, ЗАЩОТО РАШЪНИТЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ПРИ ТЕЗИ НИСКИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА НЕ Е МОМЕНТА ЗА ДЪЛГОСРОЧНО ДОГОВАРЯНЕ. ТОВА ПОВЕДЕНИЕ ИЗПЪВА НЕРВИТЕ НА ВСИЧКИ ПО РУСКАТА ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА. НИКОЙ НЕ Е ГАРАНТИРАН С ДОСТАВКИ И ОБВЪРЗАНОСТИ С ДОГОВОРИ. ЕВРОПА ПЪК НАЙ МАЛКОЗА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ. НАСОЧВАНЕ НА РУСКАТА ГАЗ КЪМ КИТАЙ Е НАЙ ВЕРОЯТНАТА ОПЦИЯ.МИСЛЯ, ЧЕ ЗА ГЕРМАНИЯ И САТЕЛИТИТЕ И ОТ "ЕС" НЕЩАТА СА ПРЕДРЕШЕНИ. - руска газ няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още