IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" излиза от мъртвата зона?

Един от корабите, които трябваше да положат тръбите на "Южен поток" в Черно море, е напуснал пристанище Бургас

11:40 | 23.06.15 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Saipem</em></p>

Снимка: Saipem

Най-накрая има раздвижване около строителството на „Турски поток“, съобщава руското издание „Взгляд“. По негова информация едни от специалните кораби – Saipem 7000, който трябваше да положи тръбите за „Южен поток“ по дъното на Черно море, е напуснал пристанище Бургас в началото на седмицата. 

Castro Sei – другият кораб на компанията изпълнител на проекта (Saipem) обаче засега остава на порта в Бургас. Двата кораба са в България от половин година.

Италианската компания Saipem първоначално трябваше да изгради първата тръба на „Южен поток“ - от руския бряг до Варна. Компанията беше наета от консорциума South Stream Transport (SST), която трябваше да изпълни морската част на замразения на този етап газопровод.

„Газпром“ вече изкупи дяловете на останалите акционери в SST, макар и официално да не е уведомила другите участници в проекта за края на „Южен поток“. 

През май Saipem пък потвърди, че руският газов гигант е наредил подготовката на строителството на „Турски поток“. Според "Коммерсант" "Газпром" губи по 25 млн. долара на ден от забавянето на решението за строителството. По тази причина и руските медии предположиха, че строителството на газопровода ще започне дори и без официално споразумение с Турция. 

По време на Международния икономически форум в Санкт Петербурт в края на миналата седмица руският енергиен министър Александър Новак уверено заяви, че строителството на газопровода ще започне в края на юни. Междувременно и Русия и Гърция подписаха меморандум за сътрудничество по реализацията на проекта. 

На този етап се очаква до 2016 година да бъде изградена първата тръба по проекта. Количествата газ по нея – към 16 млрд. куб. метра газ годишно ще бъде предназначено само за турските клиенти на „Газпром“. Първата тръба ще излезе на турския бряг край селото Каякей.

Плановете са през следващите години да бъдат реализирани и другите три тръби по проекта, които трябва да преминат през територията на Турция до газов хъб с гръцката граница. От там европейските клиенти на „Газпром“ ще могат да закупуват руски газ и да го транспортират до собствените си газови мрежи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още