IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спешно се нуждае от път на газа, заобикалящ Украйна

"Турски поток" няма да отговори на желанието на Москва изцяло да заобиколи Украйна при доставката на газ за Европа, твърдят руски анализатори

15:19 | 08.06.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трасето на &quot;Турски поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Турски поток". Графика: "Газпром"

Русия игра „ва банк“ спирайки „Южен поток“ и обявявайки вместо това строителството на „Турски поток“ и заобикалянето на Украйна като една от основните транзитни страни на руския газ за Европа след 2019 г. Това посочва в свой анализ руската консултантска компания VYGON Consulting.

Анализаторите посочват, че в следващите четири и половина години Русия трябва да намери трасе, по което да достави природен газ за европейските си клиенти. Договорът за транзит през Украйна изтича през 2019 г., но в същото време „Газпром“ има дългосрочни договори за доставка, някои от които изтичат през 2035 година, посочват анализаторите.

В този смисъл Москва трябва бързо да намери трасета, по които ще доставя суровината.

Проектът „Турски поток“ е резултат от промяната на отношенията между Европа и Русия в газовата сфера – преди те се развиваха в рамките на модела „взаимозависимост с елементи на диверсификация“, но днес вече нещата стоят на ниво „чиста диверсификация“, а Европа се опитва да намали своята зависимост от руски газ. На този фон Москва се опитва да осъществи пълномащабен пробив „на Изток“ и да диверсифицира своите пазари.

Основната задача на „Турски поток“ е всъщност да заобиколи Украйна по пътя на природния газ към Европа. По данни на анализаторите през 2014 г. 24 държави от Европа купуват газ от „Газпром“ и голяма част от тях – по газопровода през Украйна. Най-„украинозависими“ са Румъния, България, Гърция, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения и Италия.

Изборът на Турция за транзитна страна също крие определени рискове за Русия. На първо място страната е кандидат за член на ЕС и член на НАТО, което се разглежда от анализаторите като фактор за липсата на самостоятелност, а следователно и на надеждност при транзитирането на природния газ.

На следващо място Анкара трудно пропуска проекти, които не отговарят в пълна степен на интересите на Турция, а при преговорите за реализация на енергийни проекти страната винаги е настоявала да получи пакетни договорености. Тези фактори могат да затруднят в значителна степен реализацията на „Турски поток“, признават от анализаторската компания.

Експертите са разработили два сценария по отношение на ситуацията с транзита на руски природен газ след 2020 година.

Песимистичният предполага изграждането само на една тръба на „Турски поток“ и запълването на пълния капацитет на Opal (продължението на „Северен поток“ в Европа). Това ще означава покриване на нуждите на турските и на част от европейските потребители. Все още обаче ще има клиенти на „Газпром“, до които ще може да бъде достигнато само чрез тръбите през Украйна или с други думи руската страна ще трябва да сключи договор с Украйна за транзит на между 28 и 36 млрд. куб. метра газ годишно.

„При този сценарий се запазва транзитния риск, а икономическата ефективност на „Турски поток“ ще намалее“, посочват анализаторите.

При оптимистичния сценарий, описан от тях към 2020 г., „Газпром“ е изградил три от четирите тръби на „Турски поток“, реализират се проектите по Южния газов коридор и е запълнен пълният обем на Opal. Но дори и при това положение руската компания няма да може да се лиши от Украйна – нужни са още 10 млн. куб. метра природен газ за потребителите в Австрия, Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Тези количества ще трябва да преминат отново през Украйна, сочат изчисленията на анализаторите.

Заобикаляне на Украйна е възможно едва към 2024 г., когато ще има изградена четвърта тръба на „Турски поток“ и ще работи Трансадриатическия газопровод (ТАР).

В близките две години ще стане ясно кой сценарий ще се сбъдне, казват от консултантската организация. Те препоръчват през 2019 г. „Газпром“ внимателно да анализира ще подпише ли нов договор за транзит с Украйна, с какви срокове и какви обеми ще бъде той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 8 години
В ЕС се развихри фанатичен финансов фашизъм.....ГАЗът е заплаха за енрегийната мафия в цяла Европа. Това политтроловете на управляващите го пропускат. Смятал съм и ползването на ГАЗ в бита примерно ми спестява 50 лева на месец, за готвене, кафе, чай, миене.....е тия пари щяха да влизат в джоба на енергийната олигархия!!! Ако пък си на фотоволтаик той трябва да е над 2 КВТ/ч, което е към 20 квадрата на покрива и не действа ако няма слънце...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 7
sandr0
преди 8 години
Русия се нуждае от няколко Пършинга...само от това разбират москалските фашаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Извикате Бойко ХЪБА да ви напълни с газ и после да я разпредели към цяла европа Азия и Африка ! Ние имаме такива запаси че дори Русия ще купува от нас това са те умниците Борисов и Делян Добрев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
*** си като градински *** ! с такива *** като тебе скоро ще трябва да обуваме шалварите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 13
крас
преди 8 години
ДИЛЯНЧЕ,КАТО СИ ПИСАЛА СТАТИЯТА МНОГО НЕ СИ Я МИСЛИЛА!"Русия спешно се нуждае от път на газа, заобикалящ Украйна"РУСИЯ ИЗОБЩО НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ГАЗ!!!ОТ ГАЗ СЕ НУЖДАЕ ЕВРОПА и най вече ГЕРМАНИЯ!!ПОЗАБРАВИХТЕ, ЧЕ БАБА МЕРКЕЛ НЕ УСПЯ ДА СКЛЮЧИ ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР С ПУТИН, ДЕН СЛЕД ПАРАДА В МОСКВА.От Москва я препратиха в САЩ където я чакаха наточени БРАТОВЧЕДИТЕ на тези от Кремъл.ПРОБЛЕМА НЕ Е НА РАШЪНИТЕ , А НА БАБИЧКАТА И ЕКИПА ОТ *** СТОЯЩИ ЗАД НЕЯ С ТЕХНИЯ "НОВ ЕВРОПЕЙСКИ СВЕТОВЕН РЕД" Ще видим кой световен ред е по световен - този в Германя или изписания под пирамидката на ЕДНОДОЛАРОВАТА БАНКНОТА!МИСЛЯ, ЧЕ НЯМА ДА ДОПУСНАТ НОВ ЧЕТВЪРТИ РАЙХ. ПРИСЪДАТА НА ГЕРМАНИЯ Е ПРОЧЕТЕНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 11
panther
преди 8 години
Както писах на едно друго място - България губи 100 милиона износ от ембаргото спрямо Русия. Турция САМО от износ на храни към Русия за една година увеличава износа си с близо $2 МИЛИАРДА. Аз на кой политик да вярвам, че мисли за държавата си, а не е маша на чужди интереси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 4
panther
преди 8 години
По принцип се спори дали ЮП е на печалба или на загуба за България. Като имам предвид какви нещастници управляват и пишат в медиите, аз не мога да кажа, че някъде са излезли данни, които мога да смятам за сигурни.НО. Има едно мега просто заключение, което не виждам как може да се оспори. АКО има тръба може да се преговаря - може да има загуба, но с разумни преговори МОЖЕ да има и печалба за България. Примерно при организиране на единен европейски газов пазар и преговори на ниво ЕС- Русия. Като НЯМА тръба - очевидно никаква печалба не е възможна дори и теоретично, остават само на тиквун хъбовите фантазии.Бонус: корабите предвидени за поставяне на тръбите по ЮП са 2: Сайпем 7000 и Касторо Сей. И двата продължават да са закотвени в Бургаския залив - информация която супер лесно може да се провери в интернет. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 22
Иван3
преди 8 години
На кое се радваш ? На това, че работодателите ти от САЩ, ни наложиха да спрем изгодния за България, Южен Поток ли ? Че ще губим стотици милиони и ще сме все по бедни заради САЩ ли ? Или се радваш, че когато останем без въпросната газ, ще седим на тъмно и студено? Пак за изгода на твоите работодатели. Тая антибългарска пропаганда са я подкарали американските НПО-та в България, на които трябва да им се спре кранчето докато все още не са ни затрили като държава. Пак заради временните интереси на Работодателите си. И какво видяхме от "приятелството" на САЩ, за тия 25 години, откакто те ни поеха от СССР ? Същото е , че даже на по зле отива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 22 rate down comment 33
redcretin
преди 8 години
Айде сега на *** до сливиците хахахаха :)Русия без износ на горива става по-зле от Венецуела в момента. Ах че веселба, хаяско сега *** навътре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 21 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Първо да бяхме се подсигурили с договори за доставки с ясно ценообразуване. Това с газта собствено производство е все още в сферата на хипотезите. Я има я няма. А и да има колко ще остава за нас също са хипотези . :) Да не стане като със златото само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още