IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаква от Русия координатите за трасето на "Турски поток"

Липсата на яснота за пътя на тръбите през Турция е единствената причина строителството да не започне, смята Танер Йълдъз

09:46 | 05.06.15 г. 9
Турция очаква от Русия координатите за трасето на "Турски поток"

Турция е отправила запитване към Русия относно координатите на сухопътния участък на „Турски поток”, съобщи турският енергиен министър Танер Йълдъз в интервю за Sputnik Turkiye. След като получи потвърждение, може да започне строителството на тази част от газопровода, предаде РИА Новости.

В началото на декември 2014 година „Газпром” и турската Botas подписаха споразумение за строителството на нов газопровод с капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно. Проектът всъщност замества „Южен поток” – тръбите ще минат по дъното на Черно море, но ще завият към турския бряг, а не към Варна.

Въпреки съобщения и коментари за напредваща работа по „Турски поток” руската страна още не е уведомила своите партньори по „Южен поток” за края на проекта. В същото време и част от страните, през които трябва да мине „Турски поток”, започнаха да се отказват от проекта. Последно това направи македонският премиер Никола Груевски, което поставя под съмнение реализацията на газопровода.

Според Танер Йълдъз единственият въпрос, който е спирал строителството досега, е какви са координатите на сухопътното трасе на „Турски поток”. Припомняме, че в същото време на този етап въобще не е повдиган въпрос за финансирането на строителството.

Част от оборудването все пак вече е поръчано и платено – тръбите, които трябваше да минат по дъното на Черно море до българския бряг. Следващите етапи обаче не са обезпечени. 

Плановете са „Турски поток” да излезе на турския бряг край селото Каякей и да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница. Оттам тръбите трябва да поемат към Европа – през Македония, Сърбия, Унгария до Австрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
2012
преди 8 години
пожелавам ти 2012 к/ра за дъртата *** и най-накрая чичо пенчо трябва да е задоволен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
2012
преди 8 години
чичо пенчо, пак те е присърбяло и си търсиш чесало ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Тъй като в статията има един класически, 100% nonsense, а именно:"В същото време и част от страните, през които трябва да мине Турски поток, започнаха да се отказват от проекта. Последно това направи македонският премиер Никола Груевски, което поставя под съмнение реализацията на газопровода"... та си направих труд да открия източника, на който се е позовал редактора на *** - руската РИА Новости. Там разбира се не би могло да пише такива глупости,http://ria.ru/economy/20150605/1068261052.htmlпо простата причина, че никога не е имало проект "Турски поток", преминаващ през какввито и да било държави, които в следствие на това да могат да се отказват от него!!!"Турски поток" започва в Русия и свършва в Турция и единствено тези две държави могат да го реализират или не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
2012
преди 8 години
Германците си имат "Северен поток" - тях не ги мисли. А Шрьодер е бита карта. Никой в Германия няма да гласува за човек който работи в "Газпром" - в това може да си сигурен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
крас
преди 8 години
При тези НИСКИ цени на горивата на рашъните изобщо не им до това да сключват ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ ЗА ДОСТАВКА обвързани със строителството било то на ЮЖЕН или ТУРСКИ поток.ЗАТОВА ОЩЕ НЯМА ПОДПИСАНИ И НОВИ ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , А МЕРКЕЛ И ЕКИПА УПРАВЛЯВАЩ ЕВРОПА СА ИЗНЕРВЕНИ ОТ ТАЗИ ПОЗИЦИЯ НА НЕОПРЕДЕЛЕНОСТ.Докато рашъните разиграват цирка "ТУКА ИМА ТУКА НЕМА" строителството на тръбопровода към КИТАЙ върви с пълна пара.ПРЕДСТОЯЩАТА В УКРАЙНА ВОЙНА СЪВСЕМ ЩЕ ИЗПАРИ НАДЕЖДИТЕ НА ГЕРМАНИЯ ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ ОТ ТАЗИ СТРАНА.Бавно и сигурно ЕВРОПА се насочва към недобрата алтернатива предлагана от ШИСТОВАЦИТЕ и вносителите на ВТЕЧНЕНА ГАЗ.Тази НЕДОБРА АЛТЕРНАТИВА ще доведе до промени в ПОЛИТИЧЕСКАТА КОНЮНКТУРА не само в Европа , а най вече в ГЕРМАНИЯ, която не оттигра най правилно възможностите си за сътрудничество с Русия. МОЖЕ БИ ИДВА ВРЕМЕТО НА ШРЬОДЕР И КОМПАНИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
crammer
преди 8 години
Какви координати!? С Путин и Русия е речено - сторено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още