IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" се сблъска с поредната трудност

Македония ще участва в проекта само след одобрението му от ЕС, което поставя въпроса има ли бъдеще за газопровода след границата с Турция

13:36 | 28.05.15 г. 29
"Турски поток" се сблъска с поредната трудност

Перспективите пред реализацията на „Турски поток“ след турската граница стават все по-нереални, пише в свой материал руското издание „Коммерсант“. Причината е отказът на Македония да участва в проекта, докато той не получи одобрение от страна на ЕС.

Македония е третата страна по трасето на газопровода след Турция и Гърция. Премиерът на страната Никола Груевски обаче коментира пред местното издание Press 24, че Скопие ще участва в проекта само след съгласие между ЕС и Москва за неговата реализация.

„Коммерсант“ припомня тежката политическа ситуация в Македония и протестите срещу правителството на Груевски. Само преди седмица и руският външен министър Сергей Лавров коментира, че една от причините за тази нестабилност е желанието за саботаж на „Турски поток“.

„Турски поток“ е алтернативата на „Южен поток“, която Москва лансира в края на 2014 година. Пътят на тръбите ще минe по дъното на Черно море, но вместо към Варна, каквото беше трасето за „Южен поток“, ще завие към турския бряг.

Газопроводът трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница. Оттам плановете са тръбите да минат през Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, където е разположен един от ключовите газови хъбове в Европа – Баумгартен.

Македония е един от „малките“ клиенти на „Газпром“ в Европа – годишно потребява едва 150 млн. куб. метра газ. За сравнение, годишното потребление на България например е към 3 млрд. куб. метра, а на Турция – 27,4 млрд. куб. метра. Цената, която Скопие плаща за руския газ, пък е една от най-високите в Европа – към 500 долара за 1000 куб. метра, допълва още руското издание.

Македония ще има и възможност да разнообрази източниците си на газ с реализацията на Трансадриатическия газопровод (ТАР), по който ще тече газ от Азербайджан.

Малката държава Македония може да изиграе съдбовна роля за „Турски поток“ по същия сценарий както България за „Южен поток“, посочва още „Коммерсант“. Изданието е категорично, че именно замразеното строителство на газопровода у нас е причината Москва да сложи край на проекта.

Експерти, цитирани от „Коммерсант“, започнаха да чертаят и евентуално ново трасе на „Турски поток“ - заобикаляйки Македония, през територията на Гърция до Южна Италия. Това е доста сложен вариант, признават все пак те.

Някои от анализаторите пък се съмняват, че „Турски поток“ ще продължи изобщо след границата на Турция. Източници на изданието прогнозират, че в най-добрия случай проектът ще се изпълни наполовина – само с две тръби. Подобно мнение изказа и бившият енергиен министър Делян Добрев, днес председател на енергийната комисия в Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
"ЕС планира мащабна офанзива за диверисификация на газовите доставкиПриоритет са втечненият газ, хъбовете и интерконеткорите "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
Mavi Gъz, извинявай но Мунчото е друг! Кога е подписван ПС контракт за Белене и Бургас-Александуполис? Ситуацията е като с Турски п***ток. Нямат договор, но започват да строят! И след това, арбитражи. Еми руска им работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 4
Longin
преди 8 години
2020 г- има си даже и ЕС попътна директива а и 5 г е достатъчно време за да се развие един тренд и видим дали Путиновата ли ше я бъде или обединението ще направи силата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Да де - то дет' се вика - такива са плановете - Европа да не иска. Поне на американците. Даже ако си погледнеш прогнозите от лани по това време, джудженцето вече требваше да е пило, пикало и отдавна взело-дало - май първите обосновани таргети ги връзвахте за окольо Коледа.Сега за кога да ти запиша прогнозата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 6
Longin
преди 8 години
"чух и Путин, и Милер да говорят за хъб в Турция. Чух и от двамата, че ако ЕС иска руски газ след 2019 г., да се хваща за лопатите"а ако не иска? я виж по каква стръмна писта се спускала русия 1995-2010:***.worldreview.info/sites/default/files/imagecache/article-image-big557x371/eu-recognises-importance-liquefied-natural-gas-lng_2.а сега с мъдрата си политика тип извиване на ръце + зелените кримски човечета да не се спусне пак - до 15%тогава кремълското джудженце ще си го пие тоя газ... и ще го пикае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
***, договорите са врата у поле! И ние имахме договори за Белене, и за Бургас-Александруполис, и за Южен поток, и франсетата имаха договори за два Мистрала... А и за кво са ти тия договори - нали не искаш никакви отношения с руснаците - е.и им м..а на договорите с тях! Гледай напред - реки от газ ще ни залеят, даже ще ни плащат, за да го вземаме - един твой съакълник некви такива неща написа днеска в съседната тема за ВЕИ доставчиците в Америка и Германия... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
А как стои насрещната клауза - потребяваш или плащаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Като се абстрахирам от тежките медицински случаи, писали коментари по темата, бих попитал останалите, уж по-нормални: кой и кога чу руснаците да говорят, че ще строят нещо след турската граница? Имам предвид, да цитира ако може източник от Газпром или руското правителство? Последно чух и Путин, и Милер да говорят за хъб в Турция. Чух и от двамата, че ако ЕС иска руски газ след 2019 г., да се хваща за лопатите и да копа инфраструктура според пакетите си. А откъде ще си я прокарва ЕС - през България, през Македония или през Малта - това не е грижа на Газпром. Щото ЕС може и да не иска руски газ, нали така? Щото иначе и статията, и коментарите под нея ми напомнят оня виц, дето един си правел лицеви опори сутринта на плажа, а некъв загрижен и още неизтрезнял му викал: "Пич, само се хабиш - не скиваш ли, че мацката си е отишла вече..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
Които са гарантирани с договор "пренасяш или плащаш" още 10-на години. Или кво, за големия пич Путин договорите не важат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Аз за пореден път да си кажа :) Ще има 1 най много 2 тръби до Турция, и 2 или 3 до България :) Всякакви други варианти са научна фантастика :) Целта на ЮП беше Австрия и Италия. :) Италия би купувала този газ само на Северната си граница :) И то до определена цена. Трасе през Гърция, немитите българи макетата, Сърбия и т.н е толкова абсурдно, че чак не си заслужава коментата :) Като се наритат атовете, нещата ще си дойдат на мястото. Русия ще си построи чинно тръбата до Варна, от там натам - ние с ЕС и това е :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още