IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" се сблъска с поредната трудност

Македония ще участва в проекта само след одобрението му от ЕС, което поставя въпроса има ли бъдеще за газопровода след границата с Турция

13:36 | 28.05.15 г. 29
"Турски поток" се сблъска с поредната трудност

Перспективите пред реализацията на „Турски поток“ след турската граница стават все по-нереални, пише в свой материал руското издание „Коммерсант“. Причината е отказът на Македония да участва в проекта, докато той не получи одобрение от страна на ЕС.

Македония е третата страна по трасето на газопровода след Турция и Гърция. Премиерът на страната Никола Груевски обаче коментира пред местното издание Press 24, че Скопие ще участва в проекта само след съгласие между ЕС и Москва за неговата реализация.

„Коммерсант“ припомня тежката политическа ситуация в Македония и протестите срещу правителството на Груевски. Само преди седмица и руският външен министър Сергей Лавров коментира, че една от причините за тази нестабилност е желанието за саботаж на „Турски поток“.

„Турски поток“ е алтернативата на „Южен поток“, която Москва лансира в края на 2014 година. Пътят на тръбите ще минe по дъното на Черно море, но вместо към Варна, каквото беше трасето за „Южен поток“, ще завие към турския бряг.

Газопроводът трябва да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница. Оттам плановете са тръбите да минат през Македония, Сърбия, Унгария и Австрия, където е разположен един от ключовите газови хъбове в Европа – Баумгартен.

Македония е един от „малките“ клиенти на „Газпром“ в Европа – годишно потребява едва 150 млн. куб. метра газ. За сравнение, годишното потребление на България например е към 3 млрд. куб. метра, а на Турция – 27,4 млрд. куб. метра. Цената, която Скопие плаща за руския газ, пък е една от най-високите в Европа – към 500 долара за 1000 куб. метра, допълва още руското издание.

Македония ще има и възможност да разнообрази източниците си на газ с реализацията на Трансадриатическия газопровод (ТАР), по който ще тече газ от Азербайджан.

Малката държава Македония може да изиграе съдбовна роля за „Турски поток“ по същия сценарий както България за „Южен поток“, посочва още „Коммерсант“. Изданието е категорично, че именно замразеното строителство на газопровода у нас е причината Москва да сложи край на проекта.

Експерти, цитирани от „Коммерсант“, започнаха да чертаят и евентуално ново трасе на „Турски поток“ - заобикаляйки Македония, през територията на Гърция до Южна Италия. Това е доста сложен вариант, признават все пак те.

Някои от анализаторите пък се съмняват, че „Турски поток“ ще продължи изобщо след границата на Турция. Източници на изданието прогнозират, че в най-добрия случай проектът ще се изпълни наполовина – само с две тръби. Подобно мнение изказа и бившият енергиен министър Делян Добрев, днес председател на енергийната комисия в Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не бе, не че нещо, ама не било проблем Гърция, която е в ЕС и няма как да се заобиколи, а била проблем Македония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 8 години
Е да , след като избраха по дълго морско и сухоземно трасе колко му е и да го покачат и по баирите на Албания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
"което поставя въпроса има ли бъдеще за газопровода след границата с Турция"От кога Македония граничи с Турция аз не зная ама... Те влязат ли в Гърция ( което няма да стане) могат и през Албания да минат ако макетата не щат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Все пак - какво се случва със загубените 14 млрд транзит ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
9 г. не са чак толкова много, освен това, ако действително спрат транзита през хохландия след 2019 нашият договор ще име последната грижа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Ако ще и две тръби до Истанбул да пуснат, нашите приходиа в размер на 90 млн долар годишно са гарантирани, мисля за още девет години. Е има начин да разлят хубавия договор, но за целта на власт трябва да са на власт Станишев, Първанов и Овчаров. Надявам се помните как подариха 2 000 000 000 лева на "Г***зпром"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Ша ми е много интересно едно такова (газово) споразумение между Гърция и Македония :) Интересно четиво ша да е -----------------------------------------------------------------------------Няма да го подпишат, защото ще липсва консенсус какво точно да е името на Македония в договора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 14
tisia
преди 8 години
"Путин е маркетингово джудже......" Наричате човека,ръководещ една от най-големите страни в света,джудже?...С подобно самочувствие може да се перчат само онези,които са хванали Господ Бог за "шлифера"!Вие от тях ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 17
vzhekoff
преди 8 години
Понеже се говори за рубладжии, явно има и доларджии. Тх искам да попитам следното: Ако допуснем, че руснаците все пак пуснат една тръба до Истанбул - това са 16 млрд кубика. Целият транзит през България към Турция е около14 млрд. Какво ще се случи с българската транзитна мрежа и кой ще плати загубите и пропуснатите ползи ? К'во мислят по този повод доларджиите и лицата-"експерти" ИВ, КС, ОМ, ВФ и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 8
IMRO
преди 8 години
Точно така. Като иска, да си го държи Путин газа. Има Иран, има Катар, има Кипър, има Израел, има американски шистов газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още