IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: От години няма съгласие на корпоративно ниво за интерконектора с Турция

"Турски поток" едва ли ще е с капацитета на "Южен поток", смята депутатът

16:14 | 21.05.15 г. 2
Добрев: От години няма съгласие на корпоративно ниво за интерконектора с Турция

На политическо ниво има съгласие по газовата връзка с Турция, но вече пет години на корпоративно ниво няма напредък. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на енергийната комисия Делян Добрев, цитиран от БТА.

„В момента, в който видя, че има постигнат напредък между дружествата Botas и „Булгартрансгаз“, тогава ще мога да кажа, че съм оптимист за газовата връзка с Турция“, посочи той.

По-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова отчете напредъка на интерконекторите със съседните страни пред комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. От нейните думи стана ясно, че работата по проекта напредва, а „Булгартрансгаз“ е получила 190 хил. евро финансова помощ за предпроектните проучвания на турската газова връзка.

Добрев коментира и ситуацията около „Турски поток“. Според него този проект няма да бъда осъществен и то по същия капацитет като планирания по-рано „Южен поток“. Предвижда се „Турски поток“ да повтори 2/3 от трасето на „Южен поток“, а после да завие към турския бряг, вместо да продължи към Варна. От „Газпром“ обаче все още не са уведомили участниците в проекта „Южен поток“ за неговия край.

В „Турски поток“ няма икономическа логика, заяви още депутатът и посочи, че ако се стигне до строителството на този газопровод, то той ще бъде само с една тръба, а не с четири, каквито са заявленията досега, и ще е с много по-малък капацитет, а не с 63 млрд. куб. метра годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
Турски поток ще бъде с капацитет 16 млр куб метра. Залагам 1000 лева, че вместо 60 млр куб метра, ще си остане само с една тръба(15-16 млр) а не с четири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Добрев, не позна. Турски поток ще е точно с капацитета на Южен Поток който пък е точно с капацитета на Набуко :DA именно..0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още